Principe schets geothermische warmtepomp

Voordelen

Voor eindklant :

  • Zeer laag energie verbruik om te verwarmen (SCOP > 5), sanitair warm water aan te maken (COP >2,5) en te koelen (passieve koeling).
  • De passieve koeling zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in de zomer.  Het energieverbruik voor de passieve koeling is zeer laag tot verwaarloosbaar, in de Engels noemt men passieve koeling zelfs ‘Free Cooling’. Dit komt omdat de compressor van de warmtepomp zelf niet werkt, enkel de circulatiepomp van de bron en de verwarming zullen draaien.   Principe: bij passieve koeling wordt de warmte onttrokken uit de woning via de vloerverwarming op 18°C (of via ventiloconvectoren) en  afgeleid naar de bodem.  Deze warmte kan in de winter dan terug gebruikt worden om aan een hoger rendement de woning te verwarmen. 
  • Bedrijfszekerheid en levensduur van de warmtepomp. De warmtepompunit staat droog binnen in een kelder of technische ruimte,   hierdoor is er weinig slijtage.  De verticale captatie leidingen (geothermische boringen) zitten onder de grond beschermd door thermisch verbeterd grout , waardoor deze levenslang meegaan.  De boringen zijn een éénmalige investering indien goed gedimensioneerd. 
  • Minimaal onderhoud.  Bij een warmtepomp is geen 2 jaarlijks onderhoud noodzakelijk zoals bij een gasketel.  Om de optimale werking van de warmtepomp te blijven garanderen wordt een controle aangeraden om de 5 jaar. 
  • Er is geen buitenunit nodig (deze kan voor geluids- en visuele hinder zorgen in de tuin) zoals bij een lucht-water warmtepomp. 
  • Positieve invloed op het E-peil van uw woning. Zowel de warmtepomp zelf als de passieve koeling hebben een grote positieve invloed op de E-peilberekening van uw woning. Hierdoor moet u , in de meeste gevallen, gedurende 5 jaar geen kadastraal inkomen betalen.  Dit geldt zowel voor nieuwbouw als voor grote renovaties waarbij een EBP-verslag wordt opgemaakt.
  • U ontvangt 4000 euro subsidies bij een renovatieproject voor een geothermische warmtepompinstallatie.  Dit bedrag kan verdubbelen, tot max. 40% van de factuur, indien er geen aardgas aansluiting is in de straat of indien het ter vervanging van accumulatoren op uitsluitend nachttarief is.
  • Er is geen aardgasaansluiting en schouw nodig.  Ook hiermee kunnen enkele honderden euro’s uitgespaard worden.

Voor de planeet :

  • Milieuvriendelijke manier om te verwarmen, te koelen en sanitair warm water aan te maken. 
  • Geen fossiele brandstoffen nodig.  U zou CO2 neutraal kunnen verwarmen, koelen en sanitair warm water aanmaken met een geothermische warmtepomp indien u enkel met 100% groene stroom werkt.