Lucht-water warmtepompen

Lucht-water warmtepompen zijn een budgetvriendelijke manier om jouw woning te verwarmen. Enerzijds omdat de investeringskost lager is dan bij een geothermische warmtepomp, anderzijds omdat ze energiezuiniger is dan een cv-ketel op gas of stookolie.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

De werking van een lucht-water warmtepomp is relatief eenvoudig.

In de buitenunit zit een warmtewisselaar dia via een speciaal koelmiddel warmte uit de buitenlucht onttrekt. Nadien voert een compressor de druk op. Hierdoor stijgt de temperatuur. De ontstane warmte wordt afgegeven aan de vloerverwarming of radiatoren. Tenslotte gaat de vloeistof naar een expansievat, waarna de cyclus zich herhaalt.

warmtepomp buitenlucht

Hybride warmtepomp

Omwille van de lage energie-inhoud van de buitenlucht tijdens de winter, is de toepassing van dit type warmtepomp voornamelijk interessant in combinatie met een andere warmtebron. Bijvoorbeeld de bestaande cv-ketel bij een renovatie Een lucht-water warmtepomp is ook geschikt voor de verwarming van buitenzwembaden in het tussenseizoen.

Waarom kiezen voor een lucht-water warmtepomp?

lucht warmtepomp

Voordelen en nadelen

De aankoop van een lucht-water warmtepomp blijft een interessante investering. De investeringskost ligt een pak lager dan bij een grondboring, en er is geen impact op je tuin. Nadelen zijn het gebrek aan passieve koeling en het lagere rendement.

Veelgestelde vragen over lucht-water warmtepompen

Werkt de warmtepomp ook bij vriestemperaturen?

GeoTherma werkt samen met Thermia en Nibe, twee Zweedse warmtepomp producenten. In het hoge noorden heeft men voldoende ervaring met vriestemperaturen. Daarom werken deze toestellen ook bij extreem lage temperaturen tot -25°C.

Wat kost dit type warmtepomp?

De startprijs voor een lucht-water warmtepomp bedraagt 14.000,00 euro, inclusief installatie. 

Zijn er premies beschikbaar?

Ja, je komt waarschijnlijk in aanmerking voor een premie. Op deze pagina vind je een overzicht van de huidige subsidies.

Welk rendement wordt er gehaald?

Het rendement van een lucht-water ligt vele malen hoger dan dat een gastoestel of een mazoutketel. De SCOP (het jaarlijks rendement) ligt rond de 4. Dat wil zeggen; voor 1 kW aan elektriciteit produceert een warmtepomp 4 kW aan verwarmingsenergie.

Kan het toestel ook koelen?

Ja, een koelfunctie is inbegrepen. Houd er wel rekening mee dat dit een actieve koeling is. Die verbruikt meer energie dan de passieve koeling van een geothermische warmtepomp.

Deze website gebruikt cookies en vergelijkbare tags of scripts om je surfervaring waar mogelijk te optimaliseren. Wil je meer informatie, lees dan ons privacybeleid.