geotherma logo

Lucht-water warmtepompen

Lucht-water warmtepompen zijn een budgetvriendelijke manier om jouw woning te verwarmen. Enerzijds omdat de investeringskost lager is dan bij een geothermische warmtepomp, anderzijds omdat ze energiezuiniger is dan een cv-ketel op gas of stookolie.
buitenlucht

Hoe werkt een
lucht-water warmtepomp?

De werking van een lucht-water warmtepomp is relatief eenvoudig.

In de buitenunit zit een warmtewisselaar dia via een speciaal koelmiddel warmte uit de buitenlucht onttrekt. Nadien voert een compressor de druk op. Hierdoor stijgt de temperatuur. De ontstane warmte wordt afgegeven aan de vloerverwarming of radiatoren. Tenslotte gaat de vloeistof naar een expansievat, waarna de cyclus zich herhaalt.

thermia lucht water warmtepomp buitenunit

Hybride warmtepomp

Omwille van de lage energie-inhoud van de buitenlucht tijdens de winter, is de toepassing van dit type warmtepomp voornamelijk interessant in combinatie met een andere warmtebron. Bijvoorbeeld de bestaande cv-ketel bij een renovatie Een lucht-water warmtepomp is ook geschikt voor de verwarming van buitenzwembaden in het tussenseizoen.

Waarom kiezen voor een
lucht-water warmtepomp?

De aankoop van een lucht-water warmtepomp blijft een interessante investering. De investeringskost ligt een pak lager dan bij een grondboring, en er is geen impact op je tuin. Nadelen zijn het gebrek aan passieve koeling en het lagere rendement.

Veelgestelde vragen over
lucht-water warmtepompen

GeoTherma werkt samen met Thermia en Nibe, twee Zweedse warmtepomp producenten. In het hoge noorden heeft men voldoende ervaring met vriestemperaturen. Daarom werken deze toestellen ook bij extreem lage temperaturen tot -25°C.

De startprijs voor een lucht-water warmtepomp bedraagt 14.000,00 euro, inclusief installatie. 

Ja, je komt waarschijnlijk in aanmerking voor een premie. Op deze pagina vind je een overzicht van de huidige subsidies.

Het rendement van een lucht-water ligt vele malen hoger dan dat een gastoestel of een mazoutketel. De SCOP (het jaarlijks rendement) ligt rond de 4. Dat wil zeggen; voor 1 kW aan elektriciteit produceert een warmtepomp 4 kW aan verwarmingsenergie.

Ja, een koelfunctie is inbegrepen. Houd er wel rekening mee dat dit een actieve koeling is. Die verbruikt meer energie dan de passieve koeling van een geothermische warmtepomp.

Selecteer je taal