Skip to content

Geothermische warmtepompen met verticale captatie

Haal gratis energie uit de Aarde via een verticale captatie. Met een geothermische warmtepomp geniet je van een hoog rendement en de mogelijkheid tot passieve koeling.

werking

Hoe werkt een geothermische warmtepomp met verticale boring?

De aarde onder onze voeten zit boordevol energie. Die ontstaat door temperatuurverschillen tussen het aardoppervlak en dieper gelegen warmtereservoirs. 

Een geothermische warmtepomp onttrekt die energie. Dat gebeurt aan de hand van een buizensysteem dat we via een verticale grondboring tot diep in de bodem brengen. De koelvloeistof in deze buizen neemt de natuurlijke warmte op, en gebruikt die om jouw woning te verwarmen of sanitair warm water te produceren.

Wist je dat...

Geothermische warmtepompen ook kunnen koelen?

Op hete zomerdagen gebruikt de warmtepomp de koelte in de bodem om de temperatuur in huis te laten dalen. Dit noemt men passieve koeling, omdat de compressor niet wordt gebruikt. Het is dus erg energiezuinig.

Met een geothermische warmtepomp sla je twee vliegen in één klap.

werking

Pluspunten

Voordelen van een grond/water warmtepomp

Verticale captatie

Bij een geothermische warmtepomp met verticale captatie maken we grondboringen in de tuin. Het aantal en de diepte ervan is steeds afhankelijk van het vereiste verwarmingsvermogen, de lokale ondergrondgegevens en de mogelijke inplanting.

diensten

Wat doet GeoTherma?

GeoTherma ondersteunt professionele installateurs bij de realisatie van geothermische warmtepompen met verticale captatie. U kunt bij ons terecht voor:

Voorstudie van het project (keuze energieconcept, planningen & berekeningen)

Levering en/of deelleveringen van al het installatiemateriaal op de werf

Uitvoeren van de verticale grondboringen voor een gesloten bronsysteem

Uitwerking van offertes (voor installateur of eindklant) met info over subsidies

Aanleveren van hydraulische schema's en legplannen voor de vloerverwarming

Technische ondersteuning tijdens de installatie en hulp bij de opstart ervan

Veelgestelde vragen over geothermische warmtepompen

Hoe diep is de verticale boring?

De diepte is afhankelijk van het vereiste verwarmingsvermogen, de lokale ondergrondgegevens en de mogelijke inplanting in de tuin. We berekenen dit op voorhand.

Hoeveel boringen zijn er nodig?

Doorgaans zijn twee tot drie boorpunten voldoende. Dit aantal is afhankelijk van diverse factoren en wordt op voorhand door ons berekend. 

Hoeveel kost een verticale grond/water warmtepomp?

Reken op een kostprijs vanaf 20.000 euro. In ruil geniet je van het hoogste rendement van alle toestellen, passieve koeling en bedrijfszekerheid (ook op de koudste winterdagen). Meer info >

Is geothermie geschikt voor elke verwarmingsinstallatie?

Geothermische warmtepompen zijn geschikt voor alle verwarmingsinstallaties, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. Systemen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming, hebben het hoogste rendement.

Kan een geothermische warmtepomp met diepteboringen ook koelen?

Ja. Dit type heeft trouwens het hoogste koelvermogen van alle warmtepompen.