Skip to content

Geothermische warmtepompen met horizontaal captatienet

Bij geothermische warmtepompen met een horizontale captatie plaatsen we een leidingscircuit (geolussen) in de grond, verspreid over een grote oppervlakte. Het is een vorm van ondiepe geothermie.

werking

Hoe werkt een horizontaal captatienet?

De werking van een warmtepomp met horizontaal captatienet is heel eenvoudig. In je tuin worden tal van gesloten circuits ingegraven waarin water met antivries circuleert. Die leidingen onttrekken energie uit de bodem. De warmtepomp gebruikt deze aardwarmte om je woning te verwarmen of sanitair warm water te produceren.

Zon en regen als warmtebron

De onttrokken energie zal enerzijds door atmosferische invloeden (zoninstraling, regenval,…) en anderzijds door de ondergrond worden aangevuld.

Wist je dat...

Geothermische warmtepompen met horizontale collectoren je woning ook kunnen koelen?

Op hete zomerdagen gebruikt de warmtepomp de koelte in de bodem om de temperatuur in huis te laten dalen. Dit noemt men passieve koeling, omdat de compressor niet wordt gebruikt. Het is dus erg energiezuinig.

Met een geothermische warmtepomp sla je twee vliegen in één klap.

werking

Pluspunten

Voordelen horizontale bodemcollector

Geolussen

In je tuin worden tal van gesloten circuits (geolussen), ingegraven. Hierin stroomt water met antivries. Zo ontrekt de warmtepomp energie uit de bodem. Ook atmosferische invloeden (zoninstraling, regenval,…) dienen als warmtebron. 

diensten

Wat doet GeoTherma?

GeoTherma ondersteunt professionele installateurs bij de realisatie van een geothermische warmtepompen met horizontaal captatienet. U kunt bij ons terecht voor:

Voorstudie van het project (keuze energieconcept, planningen & berekeningen)

Levering en/of deelleveringen van al het installatiemateriaal op de werf

Uitvoeren van de uitgravingen voor de geolussen

Uitwerking van offertes (voor installateur of eindklant) met info over subsidies

Aanleveren van hydraulische schema's en legplannen voor de vloerverwarming

Technische ondersteuning tijdens de installatie en hulp bij de opstart ervan

Veelgestelde vragen over geothermische warmtepompen met horizontaal captatienet

Hoe groot moet mijn tuin zijn?

Doorgaans volstaat voor woningen tot 200 m² verwarmde oppervlakte een beschikbare tuinoppervlakte van ca 250 m² (hetzij 5 x 50 m of 10 x 25 m).

Wat met de beplanting?

Houd rekening met een max. aanplantdiepte van 50 cm. Plant geen diepwortelende bomen zoals eik, beuk en kastanje.  Vermijd bebouwingen op het captatienet (terras, tuinhuis).

Speelt de grondsoort een rol?

Ja, de grondsoort bepaalt het onttrekkingsvermogens van de bodem. Wij maken steeds een studie tijdens de ontwerpfase om de juiste dimensionering te voorzien.

Is geothermie geschikt voor elke verwarmingsinstallatie?

Geothermische warmtepompen zijn geschikt voor alle verwarmingsinstallaties, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. Systemen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming, hebben het hoogste rendement.