Skip to content

Geothermische warmtepompen

Haal gratis energie uit de Aarde via horizontale of verticale captatie. Met een geothermische warmtepomp geniet je van een hoog rendement en de mogelijkheid tot passieve koeling.

werking geothermie

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

De aarde onder onze voeten zit boordevol energie. Die ontstaat door temperatuurverschillen tussen het aardoppervlak en dieper gelegen warmtereservoirs. 

Een geothermische warmtepomp, ook gekend als bodem-water warmtepomp, onttrekt die energie. Dat gebeurt aan de hand van een buizensysteem in de bodem (via een verticaal of horizontaal captatienet). De vloeistof in deze buizen neemt de natuurlijke aardwarmte op, en gebruikt die om je woning te verwarmen of sanitair warm water te produceren.

Koeling inbegrepen

Geothermie heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van een cv-ketel op gas of stookolie. Je kan namelijk via de warmtepomp koelen. Onze geothermische warmtepompen laten namelijk een passieve koeling toe, die je woning beschermt tegen oververhitting met een minimum aan energieverbruik. Je krijgt dus twee toestellen in één. Handig, toch?

werking

types

Welke soorten geothermische warmtepompen zijn er?

Verticale captatie

Bij een geothermische warmtepomp met verticale captatie maken we grondboringen in de tuin. Het aantal en de diepte ervan is steeds afhankelijk van het vereiste verwarmingsvermogen, de lokale ondergrondgegevens en de mogelijke inplanting.

Horizontale captatie

In je tuin worden tal van gesloten circuits (geolussen), ingegraven. Hierin stroomt water met antivries. Zo ontrekt de warmtepomp aardwarmte uit de bodem. Ook atmosferische invloeden (zoninstraling, regenval,…) dienen als warmtebron.

Veelgestelde vragen over het gebruik van aardwarmte

Hoe groot moet mijn tuin zijn?

Bij verticale geothermie met grondboringen maakt de oppervlakte niet uit. Voor een horizontale captatie is een oppervlakte van ca. 250 m² nodig (voor een doorsnee woning).

Hoe diep is de verticale boring?

De diepte is afhankelijk van het vereiste verwarmingsvermogen, de lokale ondergrondgegevens en de mogelijke inplanting in de tuin. We berekenen dit op voorhand.

Werkt een geothermische warmtepomp voldoende in de winter?

Zeker en vast. Terwijl het aan de oppervlakte vriest, hebben dieperliggende grondlagen een vrij constante temperatuur. Geothermische warmtepompen leveren dus ook in de winter voldoende energie om je woning te verwarmen. Ze hebben dan een hoger rendement dan een lucht-water warmtepomp.

Wat met de beplanting?

Houd rekening met een max. aanplantdiepte van 50 cm boven de grondboringen. Plant geen diepwortelende bomen zoals eik, beuk en kastanje.  Vermijd bebouwingen op het captatienet (terras, tuinhuis).

Is geothermie geschikt voor elke verwarmingsinstallatie?

Geothermische warmtepompen zijn geschikt voor alle verwarmingsinstallaties, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. Systemen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming, hebben het hoogste rendement.

Kan geothermie in heel België?

Ja, geothermisch verwarmen kan in heel België. We stemmen de boordiepte en het aantal boorpunten af op de lokale bodemsamenstelling. Daarom maken we steeds een voorstudie. 

diensten

Wat doet GeoTherma?

GeoTherma ondersteunt professionele installateurs bij de realisatie van geothermische warmtepompen. U kunt bij ons terecht voor:

Voorstudie van het project (keuze energieconcept, planningen & berekeningen)

Levering en/of deelleveringen van al het installatiemateriaal op de werf

Uitvoeren van de grondboringen voor een gesloten bronsysteem (verticaal of horizontaal)

Uitwerking van offertes (voor installateur of eindklant) met info over subsidies

Aanleveren van hydraulische schema's en legplannen voor de vloerverwarming

Technische ondersteuning tijdens de installatie en hulp bij de opstart ervan

Interessante artikels

Warmtepompen en passieve koeling

Warmtepompen staan synoniem met energiezuinige verwarming. Daarom zijn heel wat mensen verrast als we zeggen dat warmtepompen ook koelen. Met dit toestel sla je dus twee vliegen in één klap.

Wat kost een warmtepomp? Alle info over warmtepomp prijzen.

“Hoeveel kost een warmtepomp?” Deze vraag krijgen we regelmatig te horen. Dat is helemaal geen verrassing, want bij de installatie van een verwarmingssysteem speelt je budget natuurlijk een grote rol.

12 Voordelen van een geothermische warmtepomp

Twijfel je nog over de aankoop van een geothermische warmtepomp? Deze voordelen zullen je gegarandeerd overtuigen.