geotherma logo

Geothermische warmtepompen

Haal gratis energie uit de Aarde via horizontale of verticale captatie. Met een geothermische warmtepomp geniet je van een hoog rendement en de mogelijkheid tot passieve koeling.
verticale captatie

Hoe werkt een
geothermische warmtepomp?

De aarde onder onze voeten zit boordevol energie. Die ontstaat door temperatuurverschillen tussen het aardoppervlak en dieper gelegen warmtereservoirs. 

Een geothermische warmtepomp, ook gekend als bodem-water warmtepomp, onttrekt die energie. Dat gebeurt aan de hand van een buizensysteem in de bodem (via een verticaal of horizontaal captatienet). De vloeistof in deze buizen neemt de natuurlijke aardwarmte op, en gebruikt die om je woning te verwarmen of sanitair warm water te produceren.

advies

Koeling inbegrepen

Geothermie heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van een cv-ketel op gas of stookolie. Je kan namelijk via de warmtepomp koelen. Onze geothermische warmtepompen laten namelijk een passieve koeling toe, die je woning beschermt tegen oververhitting met een minimum aan energieverbruik. Je krijgt dus twee toestellen in één. Handig, toch?

Welke soorten
geothermische warmtepompen zijn er?

verticale captatie

Verticale captatie

Bij een geothermische warmtepomp met verticale captatie maken we grondboringen in de tuin. Het aantal en de diepte ervan is steeds afhankelijk van het vereiste verwarmingsvermogen, de lokale ondergrondgegevens en de mogelijke inplanting.

horizontale captatie

Horizontale captatie

In je tuin worden tal van gesloten circuits (geolussen), ingegraven. Hierin stroomt water met antivries. Zo onttrekt de warmtepomp aardwarmte uit de bodem. Ook atmosferische invloeden (zoninstraling, regenval,…) dienen als warmtebron.

Wat doet GeoTherma?

Als groothandel ondersteunt GeoTherma professionele installateurs bij de realisatie van geothermische warmtepompen. Je kan bij ons terecht voor:

Voorstudie van het project (keuze energieconcept, planningen & berekeningen)

Uitwerking van offertes (voor installateur of eindklant) met info over subsidies

Levering en/of deelleveringen van het bestelde installatiemateriaal op de werf

Aanleveren van hydraulische schema's en legplannen voor de vloerverwarming

Uitvoeren van de grondboringen voor een gesloten bronsysteem (verticaal of horizontaal)

Technische ondersteuning tijdens de installatie en hulp bij de opstart van de warmtepomp

Veelgestelde vragen
over het gebruik van aardwarmte

Bij verticale geothermie met grondboringen maakt de oppervlakte niet uit. Voor een horizontale captatie is een oppervlakte van ca. 250 m² nodig (voor een doorsnee woning).

De diepte is afhankelijk van het vereiste verwarmingsvermogen, de lokale ondergrondgegevens en de mogelijke inplanting in de tuin. We berekenen dit op voorhand.

Zeker en vast. Terwijl het aan de oppervlakte vriest, hebben dieperliggende grondlagen een vrij constante temperatuur. Geothermische warmtepompen leveren dus ook in de winter voldoende energie om je woning te verwarmen. Ze hebben dan een hoger rendement dan een lucht-water warmtepomp.

Houd rekening met een max. aanplantdiepte van 50 cm boven de grondboringen. Plant geen diepwortelende bomen zoals eik, beuk en kastanje. Vermijd bebouwingen op het captatienet (terras, tuinhuis).

Geothermische warmtepompen zijn geschikt voor alle verwarmingsinstallaties, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. Systemen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming, hebben het hoogste rendement.

Ja, geothermisch verwarmen kan in heel België. We stemmen de boordiepte en het aantal boorpunten af op de lokale bodemsamenstelling. Daarom maken we steeds een voorstudie.

Selecteer je taal

Deze website gebruikt cookies en vergelijkbare tags of scripts om je surfervaring waar mogelijk te optimaliseren. Wil je meer informatie, lees dan ons privacybeleid.