geotherma logo

Wat kost een warmtepomp? Alle info over warmtepomp prijzen.

kostprijs warmtepomp

Hoeveel kost een warmtepomp?” Deze vraag krijgen we regelmatig te horen. Dat is helemaal geen verrassing, want bij de installatie van een verwarmingssysteem speelt je budget natuurlijk een grote rol.

Daarom gaan we in dit artikel dieper in op warmtepomp prijzen. We onderzoeken welke factoren meespelen en geven enkele richtprijzen.

Richtprijzen

We vergelijken drie types warmtepompen:

Prijs lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht om de woning te verwarmen via een buitenunit. Voor dit systeem zijn er dus geen graafwerken nodig.

De startprijs voor een lucht-water warmtepomp bedraag 14.000,00 euro. In dit bedrag zijn het toestel en de installatie inbegrepen.

Prijs hybride warmtepomp

Bij dit systeem wordt een warmtepomp gecombineerd met een gasketel. Het is dus een hybride-opstelling. Voor de totale kostprijs van dit systeem moet je de prijs van een lucht-water warmtepomp optellen bij de kost van de cv-ketel. Het is dus voordeliger om volledig op een warmtepomp over te schakelen.

Prijs geothermische warmtepomp met captatienet

Een grond-water warmtepomp heeft een horizontaal captatienet om warmte op te wekken. Dit buizennetwerk wordt over een grote oppervlakte in de tuin ingegraven.

De kostprijs van dit systeem start rond de 16.000,00 euro. Voordelen zijn de uitstekende prijs-rendementsverhouding en de mogelijkheid tot passieve koeling.

Prijs geothermische warmtepomp met diepteboring

Tenslotte is er nog de geothermische warmtepomp met diepteboring – ook gekend als bodem-water warmtepomp. Die onttrekt energie diep uit de aarde.

Voor deze installatie geldt een kostprijs vanaf 20.000,00 euro. In ruil geniet je van het hoogste rendement van alle toestellen, passieve koeling en bedrijfszekerheid (ook op de koudste winterdagen).

vergelijking warmtepomp prijzen

Wat bepaalt de kostprijs van een warmtepomp?

Er zijn verschillende factoren die meespelen in de totaalprijs:

#1 – Het type

De totale kosten zijn afhankelijk van het soort warmtepomp en de benodigde installatiewerkzaamheden. Geothermie is misschien duurder dan een toestel op buitenlucht, maar het biedt wel allerlei voordelen, zoals een hoger rendement en bijna gratis koeling in de zomer.

#2 – Het vermogen

Daarnaast speelt het vermogen een rol. Een compacte, goed geïsoleerde woning heeft een kleinere energiebehoefte dan een grote villa met een minimum aan isolatie. Toestellen met een lager vermogen zijn meestal goedkoper.

#3 – Samenstelling bodem

Bij een geothermische warmtepomp met verticale captatie moet je ook rekening houden met de samenstelling van de bodem. De warmtegeleidbaarheid of thermische conductiviteit bepaalt hoe diep we moeten boren.

#4 – Afstanden

Afstanden hebben een invloed op het prijskaartje. Om lange afstanden te overbruggen is simpelweg meer materiaal nodig. Dat geldt niet alleen voor de lengte van het captatienet of de diepte van de boring, maar ook de locatie van het toestel zelf.

#5 – Inbegrepen werken

Wanneer je warmtepomp offertes gaat vergelijken, kijk dan ook even naar de inbegrepen werken. Is bijvoorbeeld het stookplaatspaneel meegerekend? En de installatie van de vloerverwarming?

Wat krijg je in ruil?

Wanneer je warmtepomp prijzen vergelijkt, is het goed om te weten wat je ervoor terug krijgt. Bij GeoTherma geniet je van…

  • Zweedse kwaliteit. Onze Thermia en Nibe toestellen behoren tot de absolute wereldtop op het vlak van kwaliteit en rendement.
  • Vakkennis. Met meer dan 3.000 projecten hebben we enorm veel kennis opgebouwd. Zo brengen we elk project tot een goed einde.
  • Eerlijk advies, gefundeerd met de juiste argumenten.
  • Betrouwbare en goed opgeleide partner-installateurs in uw regio

Goedkoper met een premie

Tip: er zijn verschillende warmtepomp premies beschikbaar om de totale kostprijs te laten dalen. Hiermee wordt deze investering nog interessanter.

Graag een warmtepomp prijs op maat?

Maak een afspraak met onze specialisten. We maken graag een offerte voor jouw project – gratis, zonder verdere verplichtingen. Bel naar het nummer +3216656558 of stuur een bericht naar info@geotherma.be.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal