geotherma logo

12 Voordelen van een geothermische warmtepomp

putboringen geothermie

Twijfel je nog over de aankoop van een geothermische warmtepomp? Deze voordelen zullen je gegarandeerd overtuigen.

Alle pluspunten op een rijtje

De voordelen van een geothermische warmtepomp zijn:

1. Milieuvriendelijke verwarming

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om te verwarmen, te koelen en sanitair warm water te produceren. Het toestel verbruikt namelijk geen fossiele brandstoffen. Er is dus minder CO2-uitstoot, zeker wanneer je een warmtepomp combineert met zonnepanelen.

2. Zeer laag energieverbruik

Geothermische warmtepompen hebben een seasonal coefficient of performance (SCOP) groter dan 5. Dat wil zeggen dat je voor 1 kW aan elektriciteit maar liefst 5 kW aan warmte terugkrijgt. Dankzij dit hoge rendement dalen jouw stookkosten.

3. Passieve koeling

Wist je al dat een geothermische warmtepomp ook kan koelen? Je krijgt dus twee toestellen in één. De passieve koeling zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in de zomer. Met de vele hittegolven de voorbije jaren is dat geen overbodige luxe.

4. Geen geluidshinder

Klassieke lucht-lucht warmtepompen hebben een buitenunit met een ventilator. Die kan geluidsoverlast veroorzaken. Bij een geothermische warmtepomp is dat niet nodig. Jij en je buren hebben dus geen last van storende geluiden.

5. Minimaal onderhoud

Een traditionele gasketel heeft om de twee jaar een onderhoud nodig. Bij een warmtepomp is dat in principe niet nodig. Voor een optimaal rendement is het wel een goed idee om na verloop van tijd de instellingen te laten controleren.

6. Bedrijfszekerheid

Sommige mensen hebben twijfels over de bedrijfszekerheid van warmtepompen, en vrezen dat ze in de winter niet genoeg warmte produceert. Dat is helemaal niet nodig. Omdat de temperatuur op een diepte van 40 tot 100 meter het hele jaar stabiel blijft, werkt een geothermische warmtepomp ook efficiënt bij zeer lage buitentemperaturen. Zelfs als het vriest is het binnen lekker warm.

7. Lange levensduur

Ook de lange levensduur is een voordeel van geothermische warmtepompen. Zeker onze Thermia-modellen. Die staan bekend voor hun hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Je zal dus vele jaren van deze investering genieten.

8. Positief voor je E-peil

Wil je jouw E-peil laten dalen? Een geothermische warmtepomp heeft de grootste positieve invloed op je score. Reken op gemiddeld 20 E-peil punten. Dat is meer dan zonnepanelen (circa 12 punten), een balansventilatie (circa 10 punten) en het uitvoeren van een blowerdoortest (circa 9 punten).

PS: een laag E-peil levert meestal een korting op je kadastraal inkomen op.

9. Premies

Er zijn nog steeds premies beschikbaar voor de aankoop. Zo ontvang je 4.000 euro bij een renovatie. Dat bedrag verdubbelt (tot max. 40% van de factuur) indien er geen aardgasaansluiting aanwezig is in de straat.

10. Waardevermeerdering van de woning

Waarschijnlijk denk je er nog niet aan om je woning te verkopen. Als dat in de toekomst wel het geval is, is een geothermische warmtepomp zeker een toegevoegde waarde. De verkoopprijs zal iets hoger liggen, waardoor je een deel van de aankoopprijs recupereert.

11. Architecturale vrijheid

Nog een voordeel van een geothermische warmtepomp is de architecturale vrijheid. Er is namelijk geen lelijke schouw in het dak nodig voor de afvoer van verbrandingsgassen. En in tegenstelling tot een lucht-lucht warmtepomp moet je geen buitenunit in de tuin plaatsen of aan de gevel monteren.

12. Toekomstgericht

Vanaf 2021 geldt er een verbod op de verkoop van cv-ketels op stookolie. Ook installaties op aardgas zouden strenger aangepakt worden. Met een geothermische warmtepomp ben je dus klaar voor de toekomst.

Overtuigd?

Hebben deze warmtepomp voordelen je overtuigd om voor geothermie te kiezen? Maak dan snel een afspraak met onze experts om jouw plannen te bespreken. Ze bezorgen je graag meer informatie. Ook voor een offerte op maat kan je bij hen terecht.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal