geotherma logo

Voordelen van een geothermische warmtepomp

putboringen geothermie

In een tijd waarin energie-efficiëntie en duurzaamheid steeds belangrijker worden, kiezen steeds meer huishoudens en bedrijven voor warmtepompen om hun panden te verwarmen en te koelen. Een van de meest efficiënte en duurzame keuzes is een geothermische warmtepomp. In deze blog bespreken we de belangrijkste voordelen van geothermie in vergelijking met lucht-water warmtepompen.

Alle pluspunten op een rijtje

De voordelen van een geothermische warmtepomp zijn:

1. Milieuvriendelijke verwarming

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om te verwarmen, te koelen en sanitair warm water te produceren. Het toestel verbruikt namelijk geen fossiele brandstoffen. Er is dus minder CO2-uitstoot, zeker wanneer je een warmtepomp combineert met zonnepanelen.

2. Hogere efficiëntie en een lager energieverbruik

Geothermische warmtepompen staan bekend om hun uitstekende efficiëntie. Ze maken gebruik van de constante temperatuur in de grond om warmte op te nemen of af te staan. Hierdoor zijn ze tot 30% efficiënter dan lucht-water warmtepompen, die afhankelijk zijn van de buitenluchttemperatuur. Dit verschil in efficiëntie vertaalt zich direct in een lager elektriciteitsverbruik: met een geothermische warmtepomp kun je tot 30% besparen op je energiefactuur. Bovendien, omdat de grondtemperatuur stabieler is, presteert een geothermische warmtepomp constant goed, ongeacht de weersomstandigheden. Zelfs als het buiten vriest, blijft het binnen lekker warm.

3. Passieve koeling: energiezuinig en continu comfort

Een uniek voordeel van geothermie is de mogelijkheid tot passieve koeling. Hierbij wordt de natuurlijke koelte van de aarde benut zonder dat er energie nodig is voor het activeren van een compressor, zoals bij lucht-water warmtepompen wel het geval is. Dit betekent dat je aanzienlijk minder energie verbruikt voor koeling. Daarnaast biedt passieve koeling meer comfort, omdat je continu kunt koelen zonder aan- en af te schakelen op basis van de energieopbrengst van zonnepanelen, zoals vaak gebeurt bij lucht-water systemen.

4. Geen geluidshinder

Klassieke lucht-lucht warmtepompen hebben een buitenunit met een ventilator. Die kan geluidsoverlast veroorzaken. Bij een geothermische warmtepomp is er geen buitenunit aanwezig die geluid kan produceren. Jij en je buren hebben dus geen last van storende geluiden.

5. Minimaal onderhoud en lange levensduur

Een traditionele gasketel heeft om de twee jaar een onderhoud nodig. Bij een warmtepomp is dat in principe niet nodig. Voor een optimaal rendement en een lange levensduur is het wel een goed idee om na verloop van tijd de instellingen van de warmtepomp te laten controleren.

Geothermische warmtepompen hebben een langere levensduur dan lucht-water systemen dankzij een aantal factoren:

  • Ze bevatten minder bewegende delen, waardoor er minder slijtage optreedt.
  • De warmtepomp is niet blootgesteld aan weersinvloeden zoals regen, wind of extreme temperaturen, wat slijtage vermindert.
  • De temperatuur van de grond blijft relatief stabiel, wat zorgt voor een constantere werking en minder belasting op de apparatuur.

6. Positief voor je E-peil

Wil je jouw E-peil laten dalen? Een geothermische warmtepomp heeft de grootste positieve invloed op je score. Reken op gemiddeld 20 E-peil punten. Dat is meer dan zonnepanelen (circa 12 punten), een balansventilatie (circa 10 punten) en het uitvoeren van een blowerdoortest (circa 9 punten).

PS: een laag E-peil levert meestal een korting op je kadastraal inkomen op.

7. Waardevermeerdering van de woning

Waarschijnlijk denk je er nog niet aan om je woning te verkopen. Als dat in de toekomst wel het geval is, is een geothermische warmtepomp zeker een toegevoegde waarde. De verkoopprijs zal iets hoger liggen, waardoor je een deel van de aankoopprijs recupereert.

8. Architecturale vrijheid

Nog een voordeel van een geothermische warmtepomp is de architecturale vrijheid. Er is namelijk geen lelijke schouw in het dak nodig voor de afvoer van verbrandingsgassen. En in tegenstelling tot een lucht-lucht warmtepomp moet je geen buitenunit in de tuin plaatsen of aan de gevel monteren.

Overtuigd?

Hebben deze warmtepomp voordelen je overtuigd om voor geothermie te kiezen? Maak dan snel een afspraak met onze experts om jouw plannen te bespreken. Zij bezorgen je graag meer informatie. Ook voor een offerte op maat kan je bij hen terecht.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal