Warmtepompen zijn een ecologische manier om je woning te verwarmen. Ze zijn veel schoner dan cv-ketels op aardgas. Maar wat is nu juist het verschil? In dit artikel berekenen we de CO2-uitstoot van beide verwarmingsmethoden om de milieu-impact te analyseren.
CO2-uitstoot aardgasketel
De CO2-uitstoot van een aardgasketel komt van de verbranding. Die heeft een emissiefactor van 1,785 kg CO2 per m³ (bron).
Volgens de VREG verbruikt een gemiddeld Vlaams gezin op jaarbasis ongeveer 23.260 kWh aan aardgas. Hierin zit 2.326 kWh voor koken en warm water. Puur voor de verwarming van een woning is dus 20.934 kWh nodig. Dat komt overeen met 2.052 m³ gas (1 m³ aardgas = 10,2 kWh). Met een emissiefactor van 1,785 kg per m³ heeft een cv-ketel op aardgas een uitstoot van 3.662 kg CO2 per jaar.
CO2-uitstoot warmtepomp
Een warmtepomp verbruikt elektriciteit om je woning te verwarmen. Ook hier is een CO2-uitstoot aan verbonden. Er worden namelijk kerncentrales, gascentrales, zonneparken en windmolens ingezet om stroom te produceren. Volgens het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid was er in 2017 een emissie van 0,259 kg CO2 per kWh.
Een warmtepomp heeft veel minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Een geothermische warmtepomp met een SCOP van 5,5 heeft een rendement van 550%, waardoor er slechts 3.806 kWh aan energie wordt verbruikt. In combinatie met ‘grijze’ stroom is er een CO2-uitstoot van 986 kg per jaar. Dat is een vermindering van maar liefst 73% ten opzichte van aardgas.
CO2-uitstoot warmtepomp met zonnepanelen
Liggen er zonnepanelen op je dak? Dan wordt je warmtepomp nog milieuvriendelijker.
Een gemiddelde PV-installatie heeft een zelfdekkingsgraad van 30% voor het verbruik van de warmtepomp. Dat wil zeggen dat 30% van de zelfgeproduceerde groene stroom naar de warmtepomp gaat.
Hierdoor is een geothermische warmtepomp in combinatie met zonnepanelen voor 30% CO2-neutraal. In bovenstaande rekenvoorbeeld wil dit zeggen dat we maar 2.664 kWh aan grijze stroom van het net halen om warmte te produceren. In dit geval daalt de CO2-uitstoot van onze warmtepomp naar 690 kg per jaar.
CO2-uitstoot warmtepomp met zonnepanelen en thuisbatterij
Thuisbatterijen zijn aan een opmars bezig. Ook in de toekomst zal deze trend zich doortrekken.
Met behulp van een thuisbatterij stijgt de zelfdekkingsgraad naar ongeveer 50%. Dit zorgt opnieuw voor een verlaging van onze ecologische impact. De CO2-uitstoot daalt verder naar 493 kg op jaarbasis.
Een warmtepomp is dus milieuvriendelijker
Je merkt het meteen; een aardgasketel vervangen door een warmtepomp is een goede manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzaam te (ver)bouwen. In plaats van 3.662 kg CO2 per jaar stoot je slechts 986 kg CO2 uit. In combinatie met zonnepanelen dalen deze emissies tot 690 kg, en met een bijhorende thuisbatterij tot 493 kg. Dat brengt ons weer een stapje dichter bij de Europese klimaatdoelstellingen van 2050.
Conclusie
Hoeveel minder CO2-uitstoot met een warmtepomp t.o.v. een gasketel?
- -2676 kg/jaar in vergelijking met een gasketel (-73%)
- -2972 kg/jaar bij combinatie zonnepanelen (-81%)
- -3169 kg/jaar bij combinatie zonnepanelen en thuisbatterij (-87%)