geotherma logo

Tap Water Stratification van Thermia (TWS): Innovatie in Efficiëntie en Comfort

De wereld van verwarmingstechnologieën is voortdurend in beweging, met steeds meer nadruk op duurzaamheid, efficiëntie en gebruiksgemak. Een van de innovaties die deze waarden perfect belichaamt, is de Tap Water Stratification (TWS) technologie van Thermia. In deze blogpost gaan we dieper in op wat TWS precies inhoudt, hoe het werkt en welke voordelen het biedt voor zowel huiseigenaren als installateurs. Daarnaast bespreken we de toegevoegde waarde van een modulerende warmtepomp en een modulerende circulatiepomp binnen het TWS-concept.

Wat is Tap Water Stratification (TWS) ?
Tap Water Stratification, of TWS, is een geavanceerde technologie ontwikkeld door Thermia om de efficiëntie van warm water productie in warmtepompen en boilers te optimaliseren. Het principe achter TWS is gebaseerd op het gelaagd opslaan van water in de boiler. Door het water in lagen van verschillende temperaturen te scheiden, kan de warmteopslag efficiënter worden beheerd en kan warm water sneller en met minder energieverlies worden geleverd.

Hoe werkt TWS?
Het TWS-systeem werkt door gebruik te maken van een slimme aansturing van de compressor en circulatiepomp. Warmer water stijgt naar boven, terwijl kouder water naar beneden zakt. Door deze lagen effectief te beheren, kan de boiler altijd direct toegang bieden tot het heetste water, wat betekent dat je sneller warm water uit de kraan krijgt.

Het proces verloopt als volgt:

  • Invoer van koud water: Wanneer er warm water wordt getapt, wordt koud water onderin de boiler toegelaten.
  • Verwarmen en stratificatie: Dit koude water wordt verwarmd en begint op te stijgen. Omdat warm water lichter is, blijft het bovenaan in de boiler.
  • Direct beschikbaar heet water: Het bovenste, heetste water kan direct worden afgetapt wanneer nodig, zonder dat de hele inhoud van de boiler opnieuw moet worden verwarmd.

De meerwaarde van een modulerende warmtepomp in het TWS-concept
Een modulerende warmtepomp speelt een cruciale rol in het optimaliseren van de efficiëntie en prestaties van het TWS-systeem.

Wanneer een warmtepomp kan moduleren (= het vermogen terugschroeven) op zowel de compressor als de circulatiepomp, kan de warmtepomp gedurende een langere tijd in werking blijven en de temperatuur in de boiler maximaal laten gaan. Hierdoor bereikt een modulerende warmtepomp een hogere temperatuur in het boilervat. Bovendien verbruikt de warmtepomp minder energie.

Voordelen van TWS
De TWS-technologie biedt een scala aan voordelen die zowel het comfort verhogen als de energierekening verlagen:

  • Sneller warm water en een hoger sanitair comfort: Dankzij de gelaagde opslag is er altijd direct heet water beschikbaar. Dit betekent minder wachttijd bij het openen van de kraan en een hogere mate van comfort.
  • Hogere efficiëntie: Door gebruik te maken van de natuurlijke stratificatie van water, minimaliseert TWS energieverlies en maximaliseert het de efficiëntie van de boiler. Dit leidt tot lagere energiekosten.

Toepassingen van TWS
TWS wordt toegepast in diverse producten van Thermia, waaronder warmtepompen en geavanceerde boilers. Deze technologie is geschikt voor zowel residentiële als commerciële toepassingen, waardoor het een veelzijdige oplossing is voor verschillende soorten gebouwen en gebruiksscenario’s.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal