geotherma logo

Weersafhankelijke regeling van je verwarming

verwarming weersafhankelijke regeling
Met een weersafhankelijke regeling verlaag je je energiefactuur aanzienlijk. Maar hoe gaat die in zijn werk? In dit artikel kom je alles te weten over een weersafhankelijke sturing van verwarmingssystemen.

Wat is een weersafhankelijke regeling?

Een weersafhankelijke regeling stemt de temperatuur van het cv-water af op de buitentemperatuur. Het is dus niet alleen de thermostaat die beslist wanneer je warmtepomp warmte moet leveren, maar ook hoe koud of warm het buiten is.

Voordelen

Een verwarmingssysteem met een weersafhankelijke regeling biedt een aantal interessante voordelen:

  • Energiebesparend. Een weersafhankelijke regeling zorgt voor een hoger rendement, waardoor je energiekosten dalen.
  • Hoger comfort. Dankzij deze slimme regeling is er minder kans op een te lage kamertemperatuur of een ‘overshoot’ (een ruimtetemperatuur die te hoog oploopt).
  • Langere levensduur. Modulerende warmtepompen met een weersafhankelijke regeling hebben een langere levensduur.

Zo werkt het

Outdoor temperatuursensor

Een buitenvoeler meet de buitentemperatuur. Doorgaans wordt deze sensor aan de noordkant van het gebouw geïnstalleerd, zodat er geen rechtstreeks zonlicht op schijnt die grote schommelingen veroorzaakt en de meting vertekent.

Er bestaan bekabelde en draadloze versies van deze buitenvoeler.

Stooklijn

Op basis van de buitentemperatuur wordt de aanvoertemperatuur van het cv-water voor de vloerverwarming of radiatoren berekend. Hoe kouder het buiten is, hoe hoger de temperatuur van het verwarmingswater zal zijn.

Wanneer we de verhouding tussen de buitentemperatuur en watertemperatuur op een grafiek zetten, krijgen we een stooklijn (ook wel stookcurve genoemd). Deze verwarmingscurve is een wiskundige functie die aan elke buitentemperatuur een specifieke temperatuurwaarde toekent.

De stooklijn is een belangrijk onderdeel van de weersafhankelijke regeling. De juiste instelling garandeert een optimaal thermische comfort en een maximale energiebesparing.

stookcurve thermia warmtepomp

De stookcurve optimaliseren

De stooklijn is voor elk gebouw anders. Ze is afhankelijk van het type cv-ketel of warmtepomp, de gewenste temperatuur en de isolatiegraad.

Door de curve te optimaliseren, verwarm je zuiniger.

Er zijn twee zaken om op te letten:

  1. De helling van de stooklijn: De helling bepaalt hoeveel de aanvoertemperatuur moet veranderen t.o.v. de buitentemperatuur. Een vlakkere stooklijn is dus zuiniger.
  2. De hoogte van de stooklijn: De hoogte bepaalt het algemene vermogen van het verwarmingssysteem. Hiermee kan je de aanvoertemperatuur gelijkmatig verhogen of verlagen. Is het altijd net iets te koud? Corrigeer de curve naar boven.

De meest zuinige stooklijn is relatief vlak en laag.

Tips voor het instellen van de stookcurve

  • Zijn de kamers altijd te koud? > Verhoog de hoogte van de curve.
  • Is het altijd net iets te warm? > Verlaag de volledige curve.
  • Is het alleen bij vriesweer te koud? > Maak de helling van de stooklijn steiler en verlaag de hoogte.
  • Is het in de lente en de herfst te koud? > Verklein de helling en maak de curve hoger.

Weersafhankelijke regeling met ruimtecompensatie

Maak je verwarmingssysteem nog slimmer door je weersafhankelijke regeling uit te breiden met een ruimtecompensatie. Hierbij wordt de kamertemperatuur als extra referentiewaarde gebruikt. Uiteraard is de installatie van temperatuursensoren binnenshuis een vereiste.

Een bijkomend voordeel van deze ruimtecompensatie is dat er rekening gehouden wordt met invloeden zoals zonnestraling of de warmte van veel mensen.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal