© GeoTherma
- Privacy policy
- Cookie policy
- Algemene voorwaarden
- Webdesign Fuseo
Wist je al dat er drie soorten warmtepompen zijn? Hieronder vind je een overzicht:
GeoTherma is gespecialiseerd in geothermische warmtepompen met een verticale captatie. Door middel van een grondboring halen we energie uit de Aarde. Dit type warmtepomp kan ook koelen.
Naast een verticale captatie is ook een horizontale captatie mogelijk door middel van Geolussen. De minimum oppervlakte voor de circuits is afhankelijk van de warmtebehoefte van het gebouw.
Dit type warmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht. Ze wordt vaak gebruikt in combinatie met een ander verwarmingstoestel, omdat er in de winter minder energie beschikbaar is.
De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om via een warmtewisselaar een koelvloeistof te verdampen.
De koelvloeistof gaat in gasfase naar een compressor. Door het samenpersen van de gassen stijgt de temperatuur.
De opgewarmde gassen komen in een tweede warmtewisselaar terecht, die de warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Hierbij condenseren de koelgassen terug tot een vloeistof.
Tenslotte , in een expansieventiel daalt de temperatuur van de koelvloeistof, waarna de volledige cyclus zich herhaalt.
Sanitair warm water voor je badkamer en keuken
Ideaal voor LTV-systemen, zoals vloerverwarming
Passieve koeling via een geothermische warmtepomp
De warmtepomp haalt thermische energie uit de buitenlucht of de bodem, zet die om in warmte en geeft deze warmte af aan het verwarmingssysteem (vloerverwarming of radiatoren).
Het juiste type hangt af van diverse factoren, zoals de isolatiegraad van het gebouw, het E-peil waarop u mikt, de mogelijkheid tot passieve koeling, enz. Bij GeoTherma maken we steeds een voorstel op maat van uw situatie.
Tijdens de voorstudie bekijken we de warmtevraag van het gebouw. Dit bepaalt het vermogen van het toestel.
Ja, er is een koelfunctie. Let wel op dat enkel geothermische warmtepompen met een diepteboring een passieve koeling toelaten.
Ja, het is perfect mogelijk om uw volledige woning te verwarmen, van keuken tot zolderkamer. We stemmen het vermogen af op het volume van het gebouw en de warmtebehoefte.
De binnenunit plaatst u waar u wil: op zolder, in de kelder, in een technische ruimte… Voor lucht-water warmtepompen is er ook nog een buitenunit.
Alle info over de kostprijs vindt u op onze prijspagina.
Het rendement drukken we uit in SCOP. Voor een lucht-water model ligt de SCOP tussen 4,4 en 5,1, voor geothermie tussen 5,5 en 6,0. Leer hier meer over het rendement.
Zeker en vast. Door de besparing op uw stookkosten betaalt deze investering zich snel terug. Na de terugverdientijd maakt u zelfs winst.
Maak u geen zorgen, want ook tijdens de winter zit er voldoende energie in de buitenlucht en de bodem om uw woning te verwarmen. U komt dus niet in de koude te zitten.
Sinds 1 januari 2025 is het verboden om in nieuwbouw een gasaansluiting te installeren. Daarom kiezen veel gezinnen voor een warmtepomp. Het is geen echte verplichting, maar door het verbod op nieuwe gasaansluitingen wel de meest logische optie.
Een warmtepomp is inderdaad iets duurder in aankoop van een traditionele gasketel. Maar het prijsverschil is snel terugverdiend. De jaarlijkse verbruikskosten liggen veel lager dankzij het hogere rendement. Er is minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Dat maakt een warmtepomp op lange termijn voordeliger dan een cv-ketel op gas of stookolie.
Nee, de installatie is voorbehouden voor gecertificeerde vakmensen. GeoTherma heeft een netwerk met installateurs verspreid over heel België. Er is dus altijd een vakman in de buurt te vinden.
Nee, afhankelijk van de isolatiegraad van je woning kan je de bestaande radiatoren behouden. In sommige gevallen moet je ze vervangen door een ander afgiftesysteem, zoals ventilo-convectoren. De installateur zoekt de beste oplossing voor jouw woning.
Zonnepanelen wekken gratis groene stroom op voor je warmtepomp. Bij een overproductie kan je extra warmte bufferen om je zelfverbruik te verhogen. Dat is een interessante manier om op je energiefactuur te besparen.
Bij geothermie is er helemaal geen buitenunit, waardoor er geen geluid wordt geproduceerd. Bij een lucht-water type is er wel een buitenunit. Die moet aan strenge geluidsnormen voldoen. Daarnaast hebben we verschillende technieken om geluidsoverlast te voorkomen.
Absoluut. We hebben toestellen die speciaal ontwikkeld zijn voor platte daken, zoals de WeHeat Blackbird. Die is horizontaal georiënteerd, waardoor het toestel bijna onzichtbaar is op een plat dak.
Ja, de Vlaamse overheid heeft verschillende premies voor de installatie van een warmtepomp.
Als gespecialiseerde invoerder van warmtepompen ondersteunen wij installateurs, architecten en studiebureaus bij de realisatie van warmtepompconcepten.
GeoTherma bv
Zo helpen we u
© GeoTherma