geotherma logo

Warmtepompen

Je wil ecologisch en duurzaam je woning verwarmen, sanitair warm water produceren en koelen? Dan heb je een warmtepomp nodig. Wij gaan op zoek naar de geschikte warmtepomp voor jouw gebouw, installeren alles en zorgen voor een vlekkeloze opstart. Ook voor de service na verkoop kan je bij ons terecht.

3 soorten
warmtepompen

Wist je al dat er drie soorten warmtepompen zijn? Hieronder vind je een overzicht:

verticale captatie

Verticale captatie

GeoTherma is gespecialiseerd in geothermische warmtepompen met een verticale captatie. Door middel van een grondboring halen we energie uit de Aarde. Dit type warmtepomp kan ook koelen.

horizontale captatie

Horizontale captatie

Naast een verticale captatie is ook een horizontale captatie mogelijk door middel van Geolussen. De minimum oppervlakte voor de circuits is afhankelijk van de warmtebehoefte van het gebouw.

buitenlucht

Buitenlucht

Dit type warmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht. Ze wordt vaak gebruikt in combinatie met een ander verwarmingstoestel, omdat er in de winter minder energie beschikbaar is.

Warmtepompen zijn goed voor
het milieu en je portemonnee

Warmtepompen zijn de ideale manier om jouw woning te verwarmen. Want ze bieden enorm veel voordelen ten opzichte van traditionele cv-ketels op aardgas of stookolie.

Hoe werkt
een warmtepomp?

Het werkingsprincipe van een warmtepomp is eigenlijk heel eenvoudig. Vergelijk het met een koelkast. Die onttrekt warmte uit het koelvak en geeft die af via de warmtewisselaar aan de achterkant. Een warmtepomp werkt op dezelfde manier.

De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om via een warmtewisselaar een koelvloeistof te verdampen.

De koelvloeistof gaat in gasfase naar een compressor. Door het samenpersen van de gassen stijgt de temperatuur.

De opgewarmde gassen komen in een tweede warmtewisselaar terecht, die de warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Hierbij condenseren de koelgassen terug tot een vloeistof.

Tenslotte , in een expansieventiel daalt de temperatuur van de koelvloeistof, waarna de volledige cyclus zich herhaalt.

Geschikt voor
diverse toepassingen

Een warmtepomp is ideaal in combinatie vloerverwarming of ventilo convectoren. Maar dit toestel kan veel meer. Het bereidt ook sanitair warm water (in combinatie met een ingebouwde of externe boiler) voor je bad, douche of keukenkraan. Een geothermische warmtepomp kan zelfs de woning koelen. Als dat niet handig is?

Warm water

Sanitair warm water voor je badkamer en keuken

Verwarming

Ideaal voor LTV-systemen, zoals vloerverwarming

Koeling

Passieve koeling via een geothermische warmtepomp

Veelgestelde
vragen

De warmtepomp haalt thermische energie uit de buitenlucht of de bodem, zet die om in warmte en geeft deze warmte af aan het verwarmingssysteem (vloerverwarming of radiatoren).

Het juiste type hangt af van diverse factoren, zoals de isolatiegraad van het gebouw, het E-peil waarop u mikt, de mogelijkheid tot passieve koeling, enz. Bij GeoTherma maken we steeds een voorstel op maat van uw situatie.

Tijdens de voorstudie bekijken we de warmtevraag van het gebouw. Dit bepaalt het vermogen van het toestel. 

Ja, er is een koelfunctie. Let wel op dat enkel geothermische warmtepompen met een diepteboring een passieve koeling toelaten. 

Ja, het is perfect mogelijk om uw volledige woning te verwarmen, van keuken tot zolderkamer. We stemmen het vermogen af op het volume van het gebouw en de warmtebehoefte.

De binnenunit plaatst u waar u wil: op zolder, in de kelder, in een technische ruimte… Voor lucht-water warmtepompen is er ook nog een buitenunit.

Alle info over de kostprijs vindt u op onze prijspagina.

Het rendement drukken we uit in SCOP. Voor een lucht-water model ligt de SCOP tussen 4,4 en 5,1, voor geothermie tussen 5,5 en 6,0. Leer hier meer over het rendement.

Zeker en vast. Door de besparing op uw stookkosten betaalt deze investering zich snel terug. Na de terugverdientijd maakt u zelfs winst.

Maak u geen zorgen, want ook tijdens de winter zit er voldoende energie in de buitenlucht en de bodem om uw woning te verwarmen. U komt dus niet in de koude te zitten.

Selecteer je taal