Koelen met een warmtepomp kan op twee manieren; passief of actief. Wij leggen beide opties naast elkaar en geven meer informatie over de voordelen en nadelen.
Passief koelen met een geothermische warmtepomp
Eén van de grootste voordelen van een geothermische warmtepomp? De passieve koeling. Dat is een zeer aangename manier om je woning lekker fris te houden, omdat je geen last hebt van ijskoude luchtcirculaties. Bovendien is deze koeling bijna gratis.
Hoe werkt het?
Met passieve koeling wordt warmte uit de vloerverwarming of ventilo-convectoren onttrokken en naar de grondboringen afgeleid. Zo daalt de temperatuur in huis.
Passieve koeling dankt haar naam aan het feit dat de warmtepomp zelf niet actief is, enkel de circulatiepomp. Hierdoor is deze koelmethode zeer energiezuinig.
Welke temperatuur is bereikbaar in de zomer?
De laatste jaren hebben we regelmatig zomerdagen met temperaturen boven de 35°C. Op deze momenten halen we in woningen met een passieve koeling via een geothermische warmtepomp maximumtemperaturen van 22 à 23°C. Je kan dus meer dan 10 °C koelen t.o.v. de buitentemperatuur. Dat is een wereld van verschil.
Welk afgiftesysteem voor passieve koeling met een warmtepomp?
Wij geven de voorkeur aan vloerverwarming, ook in de slaapkamers. Waarom? Omdat het voor een aangenaam koelingseffect zorgt, geruisloos is en uiterst efficiënt werkt.
Passieve koeling en het EPB-verslag
Goed nieuws, want dankzij passieve koeling kan je tot 7 E-punten winnen in je EPB-berekening. Hierdoor is de kans groot dat je gedurende vijf jaar geen kadastraal inkomen moet betalen. Bovendien heeft je architect een grotere ontwerpvrijheid. Dat geldt ook bij renovaties.
Belangrijke aandachtspunten
- Zet de temperatuur van de vloerverwarming op minstens 18°C, niet lager. Anders heb je kans op condensvorming op de vloer. Bij ventilo-convectoren is een lagere temperatuur wel mogelijk indien er een condensafvoer aanwezig is.
- Passieve koeling is een continu en traag systeem. De temperatuur snel laten dalen is niet mogelijk. Activeer de koeling tijdig om te voorkomen dat de temperatuur te hoog oploopt. Een slimme sturing helpt hierbij.
Actief koelen met een lucht/water warmtepomp
Met een lucht/water warmtepomp is enkel een actieve koeling mogelijk. De compressor haalt actief warmte uit de woning om ze af te geven aan de buitenlucht. De werking van de warmtepomp wordt als het ware omgekeerd.
Actieve koeling heeft drie nadelen ten opzichte van passieve koeling:
- Energieverbruik. Omdat de compressor continu moet werken, verbruikt een actieve koeling veel elektriciteit. Met de inspanningen die tegenwoordig gedaan worden om het energieverbruik van een woning te verlagen, is een actief systeem het laatste redmiddel om oververhitting tegen te gaan.
- Levensduur. Actieve koeling verhoogt het aantal bedrijfsuren van de warmtepomp. Dat komt de levensduur niet ten goede.
- EPB. Wie voor een warmtepomp met actieve koeling kiest, heeft een nadeel bij de EPB-berekeningen. Met een passieve koeling kan je wel je E-peil verlagen.