Wie een nieuwe woning bouwt, is verplicht om aandacht te spenderen aan het E-peil. In ons vorige artikel vertelde we al dat het E-peil voor bouwaanvragen vanaf 2021 maximaal E30 mag bedragen. Scoort je woning slechter, dan krijg je een boete.

Zo verlaag je jouw E-peil

Heel wat mensen vragen zich af hoe ze hun E-peil laten dalen. In dit artikel hebben we de vijf meest efficiënte manieren opgesomd. Zo weet je meteen waaruit je het meeste voordeel haalt.

Opgelet; deze cijfers zijn indicatief. Het EPB-verslag voor jouw woning kan dus verschillen. Vraag een gedetailleerde berekening aan je EPB-verslaggever.

Geothermische warmtepomp (-20 punten)

Een geothermische warmtepomp met passieve koeling heeft de grootste invloed op je E-peil. Reken op een gemiddelde daling van 20 punten.

Hoe dat komt? Simpel; geothermie is een erg ecologische verwarmingsmethode. En via de passieve koeling zorg je op een energiezuinige manier dat je woning niet oververhit. De oververhittingsfactor is namelijk een belangrijk onderdeel van het EPB rapport.

Zonnepanelen (-14 punten)

Met fotovoltaïsche panelen daalt je E-peil met ongeveer 1 punt per paneel. Als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt, terwijl hoog rendement zonnepanelen een opbrengst van 300 Wp hebben, dan moeten we 14 panelen plaatsen. Dit komt neer op een E-peil daling van circa 14 punten.

Lucht-water warmtepomp (-10 punten)

Naast geothermische warmtepompen zijn er ook nog lucht-water warmtepompen. Die halen energie uit de buitenlucht. Omdat het rendement wat lager ligt in de winter, laten deze modellen je E-peil dalen met ongeveer 10 punten.

Ventilatiesysteem D (-10 punten)

Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Voor het laagst mogelijke E-peil kies je best voor een mechanische ventilatie type D. Reken op een daling tot 10 E-peil punten wanneer aan volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Balansmeting van aanvoer- en afvoerdebieten
  • Opmaak van een debietenrapport door de installateur of ventilatieverslaggever
  • Gebruik van een WTW-unit met hoge efficiëntie en een volledige bypass in de zomer

Uitvoeren blowerdoor test (-9 punten)

In de standaard EPB-berekening gebruikt men een luchtdichtheid of v50 waarde van 12 m³/h.m². Door tijdens de bouwwerken rekening te houden met de luchtdichtheid behaal je een veel betere score. In dat geval doe je er goed aan om de afgewerkte woning aan een blowerdoor test te onderwerpen. Zo win je al gauw 7 tot 9 E-peil punten.

Conclusie

De top 5 manieren om je E-peil te verlagen:

  1. Geothermische warmtepomp: -20
  2. Zonnepanelen: -14
  3. Lucht-water warmtepomp: -10
  4. Ventilatiesysteem D: -10
  5. Blowerdoor test: -9