geotherma logo

E-peil verlagen: de top 5 meest efficiënte manieren

e-peil verlagen

Wie een nieuwe woning bouwt, is verplicht om aandacht te spenderen aan het E-peil. In ons vorige artikel vertelde we al dat het E-peil voor bouwaanvragen vanaf 2021 maximaal E30 mag bedragen. Scoort je woning slechter, dan krijg je een boete.

E-peil berekenen: een taak voor je EPB-verslaggever

De EPB-verslaggever is verantwoordelijk voor een correcte opmaak van de EPB-aangifte. Hij zal een simulatie maken van het E-peil op basis van je bouwplannen en lastenboek, en advies geven om deze score te verbeteren. Van zodra alle werken zijn afgerond, zal de EPB-verslaggever het definitieve E-peil berekenen voor de aangifte.

Zo verlaag je jouw E-peil

Heel wat mensen vragen zich af hoe ze hun E-peil laten dalen. In dit artikel hebben we de vijf meest efficiënte manieren opgesomd. Zo weet je meteen waaruit je het meeste voordeel haalt.

Opgelet; deze cijfers zijn indicatief. Het EPB-verslag voor jouw woning kan verschillen. Vraag een gedetailleerde berekening aan je EPB-verslaggever.

Geothermische warmtepomp (-20 punten)

Een geothermische warmtepomp met passieve koeling heeft de grootste invloed op je E-peil. Reken op een gemiddelde daling van 20 punten.

Hoe dat komt? Simpel; geothermie is een erg ecologische verwarmingsmethode. En via de passieve koeling zorg je op een energiezuinige manier dat je woning niet oververhit. De oververhittingsfactor is namelijk een belangrijk onderdeel van het EPB rapport. Zo sla je dus twee vliegen in één klap.

Zonnepanelen (-14 punten)

Met fotovoltaïsche panelen daalt je E-peil met ongeveer 1 punt per paneel. Als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt, terwijl hoog rendement zonnepanelen een opbrengst van 300 Wp hebben, dan moeten we 14 panelen plaatsen. Hiermee kan je ongeveer 14 E-peil punten winnen.

Lucht-water warmtepomp (-10 punten)

Naast geothermische warmtepompen zijn er ook nog lucht-water warmtepompen. Die halen energie uit de buitenlucht. Omdat het rendement wat lager ligt in de winter, laten deze modellen je E-peil dalen met ongeveer 10 punten.

Ventilatiesysteem D (-10 punten)

Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Voor het laagst mogelijke E-peil kies je best voor een mechanische ventilatie type D. Reken op een daling tot 10 E-peil punten wanneer aan volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Balansmeting van aanvoer- en afvoerdebieten
  • Opmaak van een debietenrapport door de installateur of ventilatieverslaggever
  • Gebruik van een WTW-unit met hoge efficiëntie en een volledige bypass in de zomer

Uitvoeren blowerdoor test (-9 punten)

In de standaard EPB-berekening gebruikt men een luchtdichtheid of v50 waarde van 12 m³/h.m². Door tijdens de bouwwerken rekening te houden met de luchtdichtheid behaal je een veel betere score (bv. via luchtdichte folie rond de ramen). In dat geval doe je er goed aan om de afgewerkte woning aan een blowerdoor test te onderwerpen. Zo win je al gauw 7 tot 9 E-peil punten.

Overzicht

De top 5 manieren om je E-peil te verlagen:

  1. Geothermische warmtepomp: -20 punten
  2. Zonnepanelen: -14 punten
  3. Lucht-water warmtepomp: -10 punten
  4. Ventilatiesysteem D: -10 punten
  5. Blowerdoor test: -9 punten

Maximale verlaging

Wil je een maximale verlaging van je E-Peil? Installeer dan een ventilatiesysteem D met warmtepomp en zonnepanelen. Dat zijn de drie meest efficiënte technieken om een betere score te krijgen. Wanneer andere factoren zoals de isolatie, luchtdichtheid en oververhittingsfactor op punt staan, is het realistisch om met deze aanpak een E-peil 20 of lager te behalen. Maar zoals gezegd is elke woning anders. Maak dus een afspraak met je EPB verslaggever voor advies op maat.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal