geotherma logo

Strengere EPB-eisen in 2021-2022

epb eisen

Zomaar een woning bouwen of renoveren is niet mogelijk. Het project moet namelijk aan verschillende eisen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de EPB-norm, wat staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’.

Deze eisen zijn van kracht sinds 1 januari 2006. Elk jaar worden ze strenger. Ook de komende jaren is dat niet anders. In dit artikel vind je een overzicht van de strengere EPB-eisen voor nieuwbouw en renovaties in 2021 en 2022.

EPB-eisen voor nieuwbouw

De strengere EPB-eisen voor nieuwbouwwoningen zijn vooral van toepassing op de globale energieprestaties (E-peil) en de energie-efficiënte van de bouwschil (S-peil). Vanaf 2021 daalt het maximale E-peil van E35 naar E30. Ook het S-peil wordt strenger, want binnen enkele jaren mag dit maximaal S28 bedragen.

Jaartal bouwaanvraag202020212022
Max. E-peilE35E30E30
Max. S-peilS31S31S28

Voor bouwaanvragen in 2021 valt ook de korting op de onroerende voerheffing weg als je woning beter presteert dan de norm (geheel of gedeeltelijk, hierover werd nog niet gecommuniceerd).

Wat houdt dit in?

Bouwers zullen nog meer moeten investeren in een doorgedreven isolatie, luchtdichtheid en groene verwarming. Mogelijks heeft deze verstrenging ook een invloed op het architecturale ontwerp. Grote ramen of veel glas maken het moeilijker om aan de nieuwe eisen te voldoen.

EPB-eisen voor renovaties

Bij renovaties spendeert men vooral aandacht aan het E-peil. Tot eind 2021 is een maximaal E-peil van 70 toegelaten bij ingrijpende energetische renovaties (IER). Het jaar nadien daalt dit tot E60.

Jaartal omgevingsvergunning202020212022
Max. E-peilE70E70E60

Wat houdt dit in?

Met de strengere EPB-eisen voor renovaties wil men nog meer inzetten op de zogenaamde ‘BENovaties’. Dat zijn ingrijpende verbouwingen om de energiezuinigheid van het gebouw sterk te verbeteren.

Aan de normen voldoen zonder de integratie van energiezuinige technieken zoals warmtepompen en PV-panelen wordt bijna onmogelijk.

Waarom nu al investeren in een lager E-peil?

De meeste (ver)bouwers richten zich op de normen die gelden in het jaar van hun omgevingsvergunning. Toch is het de moeite waard om beter te doen. Houd vandaag al rekening met de EPB-eisen van 2022.

De lagere energiekosten zijn een eerste voordeel. Elk jaar bespaar je op je gas-, water- en elektriciteitsfactuur. Over de volledige levensduur van de woning is dat een flink bedrag.

Daarnaast heeft dit een positieve invloed op de marktwaard. Een gerenoveerde woning die aan de doelstellingen van 2022 voldoet zal veel beter in de markt liggen dan eentje met een slechter E-peil. Dat vertaalt zich in de verkoopprijs.

Geothermische warmtepompen hebben de grootste impact

Er zijn tientallen manieren om je E-peil te verlagen, gaande van isolatiewerken tot zonnepanelen. Maar de investering met de grootste invloed is de plaatsing van een geothermische warmtepomp met passieve koeling. Hiermee daalt het E-peil gemiddeld met 20 punten. Een lucht-water warmtepomp levert je 10 punten op.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal