geotherma logo

Waarom is een warmtepomp en vloerverwarming zo’n goede combinatie?

vloerverwarming leidingen

Vloerverwarming is een van de meest populaire verwarmingssystemen in nieuwbouwwoningen. Het zorgt namelijk voor een aangename warmte en een lager energieverbruik. Bovendien heb je meer vrije ruimte, omdat er geen radiatoren tegen de muren hangen.

Een warmtepomp en vloerverwarming is de perfecte combinatie. Waarom? Dat lees je in dit artikel.

Lage temperatuurverwarming

Vloerverwarming is een vorm van lage temperatuurverwarming (LTV). Bij dit systeem ligt de aanvoertemperatuur van het cv-water tussen de 25 en 35 °C. Dat is aanzienlijk lager dan een traditionele installatie. Die heeft een aanvoertemperatuur van 60 à 70 °C.

Lage temperatuurverwarming is dus energiezuiniger, omdat er simpelweg minder warmte nodig is. Hierdoor dalen je stookkosten.

Bovendien wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Er ontstaan geen ‘koude hoekjes’ in huis – iets wat bij radiatoren soms wel het geval is. En omdat er geen sterke luchtstromen zijn, heb je veel minder last van zwevend stof. Dat is handig voor mensen met allergieën.

PS: er bestaan ook lage temperatuur radiatoren in diverse formaten, ontwerpen en kleuren. Omdat ze op een aanvoertemperatuur van max. 35 °C werken, zijn lage temperatuur radiatoren en warmtepompen perfect te combineren.

Isoleren is de boodschap

Belangrijk om te weten is dat een systeem van lage temperatuurverwarming enkel nuttig is in goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwen. Zo worden warmteverliezen beperkt. Voor een nieuwbouw is dat met de geldende E-peilen meestal geen probleem, maar voor bestaande woningen zijn er dikwijls extra isolatiewerken nodig.

Vloerverwarming met een warmtepomp

Vaak combineert men een gasketel met vloerverwarming. Maar een warmtepomp is een veel betere keuze.

De lagere aanvoertemperatuur is ideaal voor de efficiëntie van een warmtepomp. Het rendement ligt hoger dan bij een cv-ketel op gas. Er is dus minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren.

Verder is er een ecologisch voordeel. Ten opzichte van een gasketel verbruikt een warmtepomp geen fossiele brandstoffen. De CO2-impact ligt dus lager. Zeker wanneer je kiest voor een groene energieleverancier of zonnepanelen op je dak.

Bijkomend voordeel: koeling

Nog een groot voordeel van geothermische warmtepompen met vloerverwarming is de passieve koeling. In de zomer onttrekt het cv-water in de leidingen hitte uit de kamers en geeft die af aan de bodem. Koele vloeistof (18°C) gaat dan terug naar de woning. Op deze manier blijft het binnen lekker fris.

Bij passieve koeling werkt enkel de circulatiepomp om het water door de vloerleidingen te stuwen. Hierdoor ligt het energieverbruik erg laag.

Vloerverwarming laten plaatsen?

Je hebt interesse in een warmtepomp met vloerverwarming? Sinds kort kan elke installateur bij ons terecht voor het leveren en plaatsen van vloerverwarming aan zeer gunstige voorwaarden. Contacteer Ruben van Esbroeck (geofloor@geotherma.be) voor meer informatie.

Ook voor betonkernactivering

Naast vloerverwarming is een warmtepomp ook geschikt voor betonkernactivering. Bij dit systeem worden de leidingen niet in de dekvloer (chape) geplaatst, maar in de betonplaat ingewerkt.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal