Vloerverwarming is een van de meest populaire verwarmingssystemen in nieuwbouwwoningen. Het zorgt namelijk voor een aangename warmte en een lager energieverbruik. Bovendien heb je meer vrije ruimte, omdat er geen radiatoren tegen de muren hangen.

Een warmtepomp en vloerverwarming is de perfecte combinatie. Waarom? Dat lees je in dit artikel.

Lage temperatuurverwarming

Vloerverwarming is een vorm van lage temperatuurverwarming (LTV). Bij dit systeem ligt de aanvoertemperatuur van het cv-water tussen de 25 en 35 °C. Dat is aanzienlijk lager dan een traditionele installatie. Die heeft een aanvoertemperatuur van 60 à 70 °C.

Lage temperatuurverwarming is dus energiezuiniger, omdat er simpelweg minder warmte nodig is. Hierdoor dalen je stookkosten.

Bovendien wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Er ontstaan geen ‘koude hoekjes’ in huis – iets wat bij radiatoren soms wel het geval is. En omdat er geen sterke luchtstromen zijn, heb je veel minder last van zwevend stof. Dat is handig voor mensen met allergieën.

Vloerverwarming met een warmtepomp

Vaak combineert men een gasketel met vloerverwarming. Maar een warmtepomp is een veel betere keuze.

De lagere aanvoertemperatuur is ideaal voor de efficiëntie van een warmtepomp. Het rendement ligt hoger dan bij een cv-ketel op gas. Er is dus minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren.

Verder is er een ecologisch voordeel. Ten opzichte van een gasketel verbruikt een warmtepomp geen fossiele brandstoffen. De CO2-impact ligt dus lager. Zeker wanneer je kiest voor een groene energieleverancier of zonnepanelen op je dak.

Bijkomend voordeel: koeling

Nog een groot voordeel van geothermische warmtepompen met vloerverwarming is de passieve koeling. In de zomer onttrekt het cv-water in de leidingen hitte uit de kamers en geeft die af aan de bodem. Koele vloeistof (18°C) gaat dan terug naar de woning. Op deze manier blijft het binnen lekker fris.

Bij passieve koeling werkt enkel de circulatiepomp om het water door de vloerleidingen te stuwen. Hierdoor ligt het energieverbruik erg laag.