geotherma logo

Verwarmen met betonkernactivering

Er zijn verschillende warmteafgiftesystemen op de markt, waarbij radiatoren en vloerverwarming de meest bekende zijn. Maar heb je al gehoord van betonkernactivering? Betonkernactivering is een innovatieve techniek om gebouwen te verwarmen en te koelen.

Wat is betonkernactivering?

Betonkernactivering (BKA) is een verwarmingssysteem dat bestaat uit leidingen in de kern van het beton zijn aangebracht. Door deze leidingen vloeit warm water om de betonmassa samen met de ruimtes erboven en eronder te verwarmen. Betonkernactivering is ook geschikt om te koelen.

Je kan het dus vergelijken met traditionele vloerverwarming. Het enige verschil is de positie van de leidingen. Bij vloerverwarming zitten die in de dekvloer (chape), bij betonkernactivering in de betonplaat.

Hoe werkt het?

Beton heeft een hoge dichtheid. Het kan veel warmte opslaan en langzaamaan afgeven. De betonmassa werkt dus als een buffer in de warmtebelasting.

Wanneer het water in de leidingen en de betonplaat warmer is dan de kamertemperatuur, zal de ruimte opwarmen. Wanneer de betontemperatuur lager is, is er een passieve koeling.

Betonkernactivering is ideaal voor gebouwen die een constant binnenklimaat nodig hebben, zoals  ziekenhuizen, zorgcentra, scholen, luchthavens… Voor gebouwen met veel en grote temperatuurschommelingen is dit geen goede optie.

Voordelen

  • Warmteafstraling naar boven én beneden
  • Verwarmen en koelen tegelijk
  • Energiezuinig
  • Onzichtbaar en geluidloos

Nadelen

  • Enkel geschikt voor nieuwbouw
  • Eén grote zone, geen verwarming per kamer

Ideaal voor warmtepompen

Betonkernactivering behoort tot de lagetemperatuurverwarming (LTV). Dit wil zeggen dat de temperatuur van het water in de leidingen onder de 50 °C blijft.

Deze maximumtemperatuur is perfect compatibel met warmtepompen. Vooral in combinatie met geothermie leidt dit tot een flinke verlaging van je energiekosten. Betonkernactivering via warmtepompen kan zelfs in grote gebouwen, dankzij een cascade opstelling.

Meer informatie?

Wil je betonkernactivering onderzoeken voor jouw nieuwbouwproject? Neem contact op met onze experts.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal

Deze website gebruikt cookies en vergelijkbare tags of scripts om je surfervaring waar mogelijk te optimaliseren. Wil je meer informatie, lees dan ons privacybeleid.