geotherma logo

Warmtepompen in een cascade opstelling

thermia mega warmtepompen in cascade opstelling

Dacht je dat warmtepompen in grote gebouwen onmogelijk waren? Dan ben je mis. Het is perfect realiseerbaar met een cascade opstelling. Maar wat is dat nu precies? Hier vind je alle antwoorden. 

Wat is een cascade opstelling?

Een cascade opstelling is een centraal verwarmingssysteem dat gevoed wordt door meerdere warmtepompen. Twee of meer warmtepompen werken samen om het gebouw te verwarmen of te koelen. Er is een gecombineerd vermogen tot 1.400 kW mogelijk. Omdat dit systeem flexibel uitbreidbaar is, is het perfect geschikt voor grote gebouwen zoals appartementen, kantoren en hotels.

Voordelen van de cascade functie

De voornaamste reden om voor warmtepompen in een cascade opstelling te kiezen, is het hogere vermogen. Hierdoor is een ecologische, duurzame verwarming in zowat alle gebouwen mogelijk.

Een tweede voordeel is de hogere bedrijfszekerheid. Indien een unit uitvalt, zorgen de andere toch nog voor de warmteproductie.

Ook goed om te weten: de software zal het aantal draaiuren balanceren om de slijtage van onderdelen te spreiden. Dat voorkomt dat één toestel overmatig belast wordt.

Alle voordelen op een rijtje:

  • Flexibel uitbreidbaar voor hogere vermogens
  • Altijd een back-up in geval van storingen
  • Gespreide draaiuren

Praktijkvoorbeeld

Bij Thermia is het mogelijk om de verschillende types van de Mega warmtepomp in cascade te plaatsen, bijvoorbeeld een Mega XL (21-88 kW) met een Mega M (11-44 kW).  Op deze manier is er een zeer grote flexibiliteit en vinden we voor elk project de perfecte oplossing.

Zoiets gebeurde al in het Willis gebouw. Dit gebouw werd gerealiseerd door Belcotec, als een innovatiecentrum voor eigen gebruik. Het is een toonbeeld van duurzaamheid. Voor de verwarming zijn geen fossiele brandstoffen nodig. Het bedrijf koos namelijk voor geothermische warmtepompen (2x Thermia Mega) in een cascade opstelling, wat een energiebesparing tot 75% oplevert t.o.v. een conventioneel verwarmingssysteem. De energiebesparing van de passieve koeling in de zomer is nog groter: tot wel 95%!

willis building co2-neutrale verwarming bedrijfsgebouw

Meer weten?

Heb je als installateur, architect of studiebureau vragen over warmtepompen in cascade opstelling? Stel ze gerust aan onze specialisten. Zij zorgen met plezier voor een antwoord.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal