Je vraagt jezelf misschien af of een warmtepomp in een appartement mogelijk is. Het antwoord is ja. Een warmtepomp is perfect geschikt om appartementsgebouwen te verwarmen en te koelen. Er zijn wel een paar technische factoren om rekening mee te houden.
Voorwaarden
Er zijn twee belangrijke voorwaarden om een warmtepomp te installeren:
- Het appartement is goed geïsoleerd. In een appartement zonder muurisolatie, dakisolatie en dubbele beglazing raden we een warmtepomp niet aan.
- Er is voldoende ruimte om de binnenunit en de buitenunit (bij lucht-water warmtepompen) te plaatsen.
Welke warmtepomp voor appartementen?
Bestaand appartement
Voor bestaande appartementsgebouwen zijn er twee mogelijkheden:
- Is er ruimte voor geothermische boringen op het perceel van de blok? Dan kan geothermie een zeer goede optie bieden
- Is er geen ruimte voor geothermische boringen op het perceel van de blok? Dan is een lucht-water warmtepomp wellicht de beste keuze.
Nieuwbouwproject
Voor nieuwbouw appartementen raden we geothermie met vloerverwarming aan. Dat is de meest efficiënte, energiezuinige en ecologische manier om te verwarmen. Bovendien beschik je over bijna gratis koeling in de zomer.
Een geothermische warmtepomp haalt energie uit de bodem via één of meerdere boorpunten. Bij bestaande appartementsgebouwen is het niet altijd mogelijk om die boringen uit te voeren, bij nieuwbouw wel. Ook kan er gekozen worden om de boringen onder de bouwput uit te voeren zodat er geen extra grondoppervlak nodig is aan het gebouw.
Nieuwbouw appartementen moeten trouwens voldoen aan de EPB-eisen. De installatie van een aardwarmtepomp is een interessante manier om het gewenste E-peil te bereiken.
In een cascade-opstelling zijn zelfs hoge vermogens mogelijk.