geotherma logo

Welke verwarming kiezen in 2024?

welke verwarming kiezen
Wie gaat bouwen of renoveren in 2024 of volgend jaar, vraagt zich misschien af welke verwarming de beste optie is. Wij zetten de mogelijkheden op een rijtje en geven advies voor verbouwingen en nieuwbouwprojecten.

Soorten verwarmingstoestellen

Laten we eerst een kijkje nemen welke verwarmingstoestellen er bestaan voor woningen. Hieronder vind je een vergelijking van elk toestel met haar belangrijkste eigenschappen:

 MazoutketelGasketelLucht-water warmtepompGeothermische warmtepompPellets
CO2-uitstootJaJaNeeNeeJa
PremiesNeeNeeJaJaNee
OnderhoudsplichtJaJaNeeNeeJa
Voor renovatie?Verboden vanaf 2022JaJaJaJa
Voor nieuwbouw?Verboden vanaf 2021Verboden vanaf 2025JaJaJa
Rendement (SCOP)0,80,94,4 – 5,15,5 – 6,00,9
Levensduur25 jaar15 jaar20 jaar20 jaar15 jaar
Installatiekosten€€€€€
Geschat verbruik/jaar26.600 kWh20.000 kWh4.000 kWh3.400 kWh7.500 kWh

Een korte samenvatting van bovenstaande tabel:

  • Mazoutketels zijn niet langer een optie. Ze mogen niet vervangen worden of in een nieuwbouw geïnstalleerd worden.
  • Vanaf 2025 moet je gasloos bouwen. Vanaf dan zijn gasketels in nieuwbouw verboden.
  • Enkel voor warmtepompen kan je premies krijgen. Dat komt omdat ze geen directe CO2-uitstoot hebben.
  • Geothermische warmtepompen hebben het hoogste rendement van alle verwarmingstoestellen en krijgen tevens de hoogste premie toegewezen.
  • Gasketels en pelletketels moet je verplicht periodiek onderhouden, voor warmtepompen bestaat die verplichting niet en is dit ook in vele gevallen niet nodig.

Welke verwarming kiezen bij renovatie?

Wanneer je gaat renoveren is het de uitgelezen kans om na te denken over een nieuw verwarmingssysteem. En dan kom je al heel snel uit bij een warmtepomp vanwege het energetisch en financieel rendement.

Aangezien een warmtepomp het beste rendement heeft wanneer ze op lage temperatuur werkt, doe je er goed aan om vloerverwarming te installeren tijdens je renovatie. Je kan dan ook gaan koelen met je vloerverwarming. Dat komt zeker van pas tijdens warme zomerdagen.

Lukt dat niet en behoud je de bestaande radiatoren, dan is een warmtepomp nog steeds de beste keuze. Wist je dat huizen in Scandinavische landen (die voorloper zijn in warmtepompen) zeer vaak zijn uitgerust met radiatoren? Zelfs bij vriestemperaturen geniet je van het nodige warmtecomfort.

Welke verwarming kiezen bij nieuwbouw?

Voor een nieuwbouw raden we een geothermische warmtepomp aan als verwarmingstoestel, omwille van volgende redenen:

  1. Vanaf 2023 komt er geen aardgasaansluiting meer in nieuwbouwprojecten en verkavelingen vanaf 5 eenheden. Vanaf 2025 is er een algemeen verbod bij nieuwbouw. Daarom ben je soms verplicht om een warmtepomp als verwarming te kiezen.
  2. Geothermische warmtepompen hebben een veel hoger rendement dan lucht-water warmtepompen, infraroodverwarming en andere verwarmingstoestellen op elektriciteit.
  3. Je hebt de mogelijkheid om zelfvoorzienend te zijn met behulp van zonnepanelen en een thuisbatterij. Dat maakt je woning minder vatbaar voor stijgende energieprijzen.
  4. Geothermische warmtepomp hebben een bijkomend voordeel dat ze een passieve koeling mogelijk maken.
  5. Geothermie zorgt voor de grootste daling van je E-peil t.o.v. andere verwarmingstoestellen.

Laat je adviseren

Weet je niet goed welke verwarming de beste keuze is voor jouw project? Vraag advies aan je architect en EPB-verslaggever. Zij helpen je deze knoop door te hakken.

Als je graag meer informatie wil over warmtepompen, dan kan je steeds contact opnemen met ons team. Onze specialisten beantwoorden al jouw vragen.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal