geotherma logo

Gasloos bouwen: wat je moet weten

gasloze woning

Nederland wil tegen 2050 aardgasvrij zijn om de klimaatdoelstellingen te halen. En hoewel de Belgische overheid deze ambities nog niet heeft uitgesproken, zijn er sommige steden die al inzetten op een gasloze verwarming.

Update 14/07/2022: de Vlaamse regering heeft beslist dat het vanaf 2025 verboden is om nieuwe residentiële en niet-residentiële gebouwen aan te sluiten op het aardgasdistributienet. Meer info >

Wat is een gasloze woning?

Een gasloze woning gebruikt geen aardgas voor de verwarming, het kookfornuis of andere toepassing. Elektriciteit vormt hier de belangrijkste energiebron.

Gasloze woningen zijn een manier om de klimaatverandering te bestrijden. Bij de verbranding van aardgas, bijvoorbeeld in een cv-ketel, ontstaat koolstofdioxide of CO2. Dit broeikasgas ontregelt ons klimaat, met meer droogtes, bosbranden, overstromingen… tot gevolg.

Een gasloos huis heeft geen fossiele brandstoffen nodig. Dat is goed voor het klimaat.

Is gasloos bouwen verplicht?

Nee, momenteel is het voor woningen in België niet verplicht om gasloos te bouwen. 

Deze verplichting komt er wel vanaf 2025! Wie dan een bouwaanvraag indient, mag het gebouw niet meer aansluiten op het aardgasdistributienet.

Sommige steden en gemeenten nemen nu al stappen. Ze verbieden bijvoorbeeld dat er in nieuwe woonwijken nog een aardgasaansluiting komt. Je bent dan verplicht om gasloos te bouwen. Lees voor meer informatie de bouwvoorschriften of vraag advies aan de stedenbouwkundige dienst.

Zelfs als je nog niet verplicht bent om gasloos te bouwen, is het een goed idee. Een gasloze woning heeft een lager energieverbruik en een kleinere milieu-impact.

Bij grote verkavelingen en appartementsgebouwen gelden andere regels en is gasloos bouwen bijna verplicht : www.geotherma.be/energiedecreet-warmtepompen-verkavelingen-appartementen/

Hoe kan je een huis gasloos maken?

Elektrisch koken

Een elektrische kookplaat op inductie heeft een aantal voordelen ten opzichte van een gasfornuis. Het is sneller, veiliger en energiezuiniger. Het enige nadeel is dat je misschien andere kookpotten nodig hebt. Niet alle potten en pannen werken met inductie.

Elektrisch verwarmen

Elektrisch verwarmen doe je aan de hand van een warmtepomp.

In een nieuwbouw woning kan je meteen rekening houden met de technische eisen op het vlak van isolatie en afgiftesysteem. Maar om een bestaande woning gasloos te maken, heb je wat meer werk. Hieronder vind je een stappenplan:

  1. Isolatie controleren. Gasloze woningen hebben een goede isolatie nodig. Controleer dus eerst de isolatiewaarden van het dak, de muren, de vloer en de ramen. Indien nodig moet je na-isoleren of het buitenschrijnwerk vervangen.
  2. Slim ventileren. Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Verse lucht in huis is belangrijk voor je gezondheid. Kies dan wel voor een slim ventilatiesysteem, liefst met een warmteterugwinning (wtw).
  3. Radiatoren controleren. Een warmtepomp behaalt haar beste rendement met een lage temperatuurverwarming. Hiervoor moeten de radiatoren groot genoeg zijn. Is dat niet het geval, dan moet je ze vervangen of investeren in vloerverwarming.
  4. Warmtepomp installeren. Tenslotte volgt de installatie van de warmtepomp. Je kan kiezen voor geothermie (aardwarmte) of een lucht-water warmtepomp.

Tip: investeer in zonnepanelen

In een gasloze woning verbruik je meer elektriciteit. Daarom is het een goed idee om zonnepanelen te plaatsen. Zo ben je zeker van 100% groene stroom. Bovendien betaalt deze investering zich snel terug, wat nadien een mooie besparing op je energiefactuur oplevert.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal