geotherma logo

Passiefhuis verwarming

passiefhuis verwarming warmtepomp

Tegenwoordig zijn BEN-woningen de norm. Maar je kan nog een stapje verder gaan en passief bouwen. Volgens sommige mensen heeft een passiefhuis helemaal geen verwarming nodig, maar dat is een misverstand…

Wat is een passieve woning?

Een passieve woning of passiefhuis heeft een zeer beperkte energievraag om de woning op temperatuur te houden. Het grootste deel van het jaar is er zelfs geen actieve verwarming nodig.

Om een vergelijking te maken; een passiefhuis verbruikt tot vier keer minder energie dan een doorsnee nieuwbouwwoning. Hierdoor daalt de CO2-uitstoot met zo’n 54%. Passieve woningen zijn dus goed voor het milieu en je verwarmingskosten.

Aan welke voorwaarden moet de woning voldoen?

We spreken van een passiefhuis wanneer de energievraag voor verwarming en koeling maximaal 15 kWh/m² bedraagt. Daarnaast zijn er nog twee bijkomende voorwaarden, namelijk op het vlak van luchtdichtheid (n50 < 0,6 h-1) en oververhittingsfactor (10% of lager).

Hoe kan je passief bouwen?

Passief bouwen begint met een goed isolatie. Je wil namelijk zoveel mogelijk warmte vasthouden om de energievraag te beperken. Passiefhuizen hebben dan ook een stevige isolatieschil en driedubbele beglazing. Daarnaast speelt de luchtdichtheid een rol. Bij een luchtdichte woning gaat er minder energie verloren, zeker in combinatie met een balansventilatie met warmteterugwinning. Tenslotte wordt er tijdens het ontwerp van de woning rekening gehouden met de oriëntatie ten opzichte van de zon. Het doel is om de gratis zonnewarmte te benutten en oververhitting tegen te gaan.

Heeft een passiefhuis verwarming nodig?

Dankzij de lage energievraag van max. 15 kWh/m² is er amper warmte nodig om de woning op temperatuur te houden. Heb je dan helemaal geen verwarming nodig? Toch wel. Wanneer het enkele dagen echt koud is, zal zelfs een passiefhuis afkoelen. Met een actieve verwarmingsbron ben je tijdens  koude dagen zeker van een aangenaam binnenklimaat.

Waarom is een geothermische warmtepomp perfect voor een passiefhuis?

Nee, een traditionele gasketel past niet in een passieve woning. Je kiest beter voor een geothermische warmtepomp. Die biedt allerlei voordelen:

  • Zuinig verwarmen. Een geothermische warmtepomp heeft het hoogste rendement van alle verwarmingstoestellen. Hierdoor heb je minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren, waardoor je de passsiefhuis norm makkelijker behaalt.
  • Passief koelen. Bij een passieve woning speelt de oververhittingsfactor een rol. Gelukkig is een passieve koeling mogelijk. Het grote verschil met een actieve koeling (bv. een airco) is dat enkel de circulatiepomp draait en je hierdoor weinig elektriciteit verbruikt.
  • Combineerbaar met zonnepanelen. Wie passief bouwt, doet dit waarschijnlijk (deels) omwille van ecologische redenen. In dat geval hebben we goed nieuws. Een warmtepomp is combineerbaar met zonnepanelen. Op deze manier verwarm je met 100% groene stroom.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal