geotherma logo

Werkt een warmtepomp bij vrieskou?

warmtepomp bij vriesweer
In onze contreien kan het flink vriezen. Door koudegolven duikt het kwik ver onder nul. Sommige mensen vrezen dat hun warmtepomp niet zal werken bij vrieskou. Maar is dat wel zo?

Oei, het vriest

Een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Bij warm weer zit er veel energie in de lucht, bij koud weer minder.

Daarom gaan er geruchten rond dat warmtepompen niet goed werken in de winter, of dat ze helemaal stilvallen. Dat zijn mythes. Zelfs bij vriesweer is een warmtepomp rendabel.

Warmtepompen bij vriesweer

Een warmtepomp levert ook bij vriesweer voldoende energie om je woning te verwarmen.

Testorganisatie Eurofins (met ruim 61.000 werknemers in 59 landen) analyseerde de prestaties van lucht-water warmtepompen bij vriestemperaturen tot -30 °C vorst. Wat blijkt? De warmtecoëfficiënt blijft positief. Zelfs bij een vrieskou van -20 °C werd een warmtecoëfficiënt van 2 behaald, wat wil zeggen dat de warmtepomp tweemaal zoveel warmte produceert i.v.m. het verbruik.

Geothermische warmtepompen, die energie uit de bodem halen, presteren nog beter. Diepe grondlagen hebben een relatief constante temperatuur. In België schommelt de temperatuur rond 10 °C op een diepte van circa 100 meter, ook bij vrieskou. Het rendement van geothermie in de winter wordt dus niet beïnvloed door lage buitentemperaturen.

warmtepomp vrieskoude sneeuw vorst

Warmtepompen in Scandinavië

Het bewijs dat warmtepompen werken bij koud weer zien we in Noord-Europa. In Scandinavische landen verwarmen veel gezinnen hun woning met een warmtepomp (cijfers 2022):

  • Noorwegen: 66% van de huishoudens
  • Finland: 69% van de huishoudens
  • Zweden: 39% van de huishoudens
  • Denemarken: 30% van de huishoudens

In Finland zijn poolnachten met temperaturen van -30 °C geen uitzondering. En toch verwarmt meer dan 2/3e van alle gezinnen met een warmtepomp.

Je hoeft dus geen schrik te hebben voor lage buitentemperaturen.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal