Doe de warmtepomp-test
Of je huis geschikt is voor een warmtepomp hangt grotendeels af van twee factoren:
- Het afgiftesysteem: warmtepompen halen hun beste rendement met een lagetemperatuurverwarming (LTV). Het afgiftesysteem moet hierop afgestemd zijn.
- De isolatiegraad: een warmtepomp in een slecht of niet-geïsoleerd huis is niet rendabel. Er is een minimum aan isolatie nodig.
Volg onderstaande stappenplan om te ontdekken of je woning in aanmerking komt:
Heb je vloerverwarming? Dan is je woning klaar voor een warmtepomp. Dat geldt ook voor (ventilo)convectoren.
Als er radiatoren in de woning hangen, doe je eerst de 50 °C test. Heb je het comfortabel warm op winterdagen, met temperaturen rond het vriespunt, met een aanvoertemperatuur van 50 °C?
Ja? Dan is je huis voldoende geïsoleerd om een warmtepomp te installeren.
Nee? Dan gaat er momenteel te veel warmte verloren. Je kan eventueel inzetten op een paar quick wins en de 50 °C test opnieuw proberen:
- Dicht kieren van ramen en deuren met isolatieband
- Plaats radiatorfolie achter de radiatoren
- Plaats ventilatoren onderaan de radiatoren
Als het na deze aanpassingen nog steeds te koud is bij een aanvoertemperatuur van 50 °C, dan is je woning niet geschikt voor een warmtepomp. Wij raden aan om eerst een energetische renovatie uit te voeren waarbij je muren en daken na-isoleert, eventueel het buitenschrijnwerk vervangt en het afgiftesysteem herbekijkt (bv. radiatoren vervangen door ventiloconvectoren).
Recent lanceerde de Vlaams overheid warmtepompklaar.be. Met deze gebruiksvriendelijke tool kunnen eigenaars in enkele stappen achterhalen of hun huis of appartement duurzaam verwarmd kan worden met een warmtepomp of zij eerst nog extra moeten isoleren.
Vraag advies aan een installateur
Twijfel je nog steeds of je huis klaar is voor een warmtepomp? Vraag advies aan onze installateurs. Neem contact op met een vakman in jouw buurt.