geotherma logo

Is mijn woning klaar voor een warmtepomp?

is huis geschikt voor warmtepomp
Denk je eraan om een warmtepomp te plaatsen? Goed idee! Maar is jouw woning wel klaar om met een warmtepomp te verwarmen? Doe onze test en ontdek het antwoord.

Doe de warmtepomp-test

Of je huis geschikt is voor een warmtepomp hangt grotendeels af van twee factoren:

  1. Het afgiftesysteem: warmtepompen halen hun beste rendement met een lagetemperatuurverwarming (LTV). Het afgiftesysteem moet hierop afgestemd zijn.
  2. De isolatiegraad: een warmtepomp in een slecht of niet-geïsoleerd huis is niet rendabel. Er is een minimum aan isolatie nodig.

Volg onderstaande stappenplan om te ontdekken of je woning in aanmerking komt:

Heb je vloerverwarming? Dan is je woning klaar voor een warmtepomp. Dat geldt ook voor (ventilo)convectoren.

Als er radiatoren in de woning hangen, doe je eerst de 50 °C test. Heb je het comfortabel warm op winterdagen, met temperaturen rond het vriespunt, met een aanvoertemperatuur van 50 °C?

Ja? Dan is je huis voldoende geïsoleerd om een warmtepomp te installeren.

Nee? Dan gaat er momenteel te veel warmte verloren. Je kan eventueel inzetten op een paar quick wins en de 50 °C test opnieuw proberen:

  • Dicht kieren van ramen en deuren met isolatieband
  • Plaats radiatorfolie achter de radiatoren
  • Plaats ventilatoren onderaan de radiatoren

Als het na deze aanpassingen nog steeds te koud is bij een aanvoertemperatuur van 50 °C, dan is je woning niet geschikt voor een warmtepomp. Wij raden aan om eerst een energetische renovatie uit te voeren waarbij je muren en daken na-isoleert, eventueel het buitenschrijnwerk vervangt en het afgiftesysteem herbekijkt (bv. radiatoren vervangen door ventiloconvectoren).

Vraag advies aan een installateur

Twijfel je nog steeds of je huis klaar is voor een warmtepomp? Vraag advies aan onze installateurs. Neem contact op met een vakman in jouw buurt.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal