geotherma logo

Split- of monobloc warmtepomp, wat is de beste keuze?

split of monobloc warmtepomp

Er zijn twee soorten lucht-water warmtepompen: split en monobloc. Maar wat zijn nu de verschillen tussen beide types? En wat is de beste keuze voor jou?

Het verschil tussen split en monobloc warmtepompen

Zowel split als monobloc warmtepompen halen energie uit de buitenlucht om je woning te verwarmen of te koelen.

Bij een monobloc systeem zit de volledige koelkring in de buitenunit (vandaar de term ‘mono’ in de benaming). Er lopen enkele verwarmingsleidingen van binnen naar buiten.

Bij een split warmtepomp is de koelkringloop opgesplitst, waardoor er ook koelleidingen tussen de binnen- en buitenunit lopen.

Om rekening mee te houden

Hoe maak je nu een keuze tussen beide systemen? Wel, er zijn vijf factoren om rekening mee te houden:

  1. Rendement
  2. Geluid
  3. Formaat
  4. Kostprijs
  5. Installatiegemak

Rendement

Als we naar de prestaties kijken, heeft een monobloc warmtepomp een beter rendement dan een splitsysteem. Dat komt omdat een monobloc toestel vaak een groter verdampoppervlak heeft. Het kan dus efficiënter energie uit de buitenlucht halen.

Geluid

Door het grotere verdampoppervlak heeft een monobloc een grotere ventilator. Je denkt misschien dat hierdoor deze warmtepomp luider is dan een split warmtepomp, maar dat is niet het geval. Een grotere ventilator kan trager draaien om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen. Dat betekent dus minder geluid.

Formaat

Een split warmtepomp is kleiner dan een monobloc. Dankzij de compacte afmetingen is het buitendeel makkelijk weg te werken. Je kan het bijvoorbeeld tegen de gevel hangen. Een monobloc buitenunit is groter en zwaarder.

Kostprijs

Als we naar de prijs van beide soorten lucht-water warmtepompen kijken, is een splitsysteem de goedkoopste optie. Dat komt omdat bepaalde onderdelen van een split warmtepomp ook gebruikt worden door airco’s, waardoor ze voordelig in grote aantallen geproduceerd worden.

Installatiegemak

Bij een monobloc systeem zijn de leidingen gevuld met water. Dit wil zeggen dat elke loodgieter of verwarmingsspecialist dit type warmtepomp mag installeren. Omdat een splitsysteem koudemiddelen bevat (zogenaamde F-gassen) mag de installatie enkel gebeuren door gecertificeerde vakmensen.

Koudemiddelen & toepasbaarheid

Door een strengere Europese wetgeving omtrent F-gassen is er en duidelijke evolutie richting propaan. Dit koudemiddel ken je onder de naam “R290”.

Propaan is milieuvriendelijker door het lagere GWP (Global Warming Potential), maar is explosief. Omdat bij een monobloc de koelkring altijd in de buitenunit zit verwerkt, vormt dit geen gevaar. Voor een splitsysteem is er meer propaan nodig. Bovendien zit een deel in leidingen binnenshuis, wat maar beperkt toegelaten is.

Hierdoor is dit nieuwe koudemiddel enkel in monobloc warmtepompen beschikbaar en hebben ze dus een voordeel op het vlak van klimaatimpact.

thermia athena lucht-water warmtepomp buitenunit

Zo maak je een keuze

Hier zijn vier vragen die je helpen om de knoop door te hakken:

  • Wil je het hoogste rendement? Kies dan een monobloc warmtepomp.
  • Zoek je de goedkoopste oplossing? Dan is een split warmtepomp waarschijnlijk de beste optie.
  • Is een stille werking belangrijk? Een monobloc produceert minder lawaai dan een splitsysteem.
  • Moet de buitenunit zo compact mogelijk zijn? Dan is een split warmtepomp het antwoord.

Laat je adviseren door een specialist

Twijfel je toch tussen een monobloc en split warmtepomp? Maak je geen zorgen. Onze partner-installateurs zorgen graag voor advies. Zij gaan op zoek naar de beste lucht-water warmtepomp voor jouw woning.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal