geotherma logo

De voordelen van slimme warmtepompen

slimme warmtepomp voordelen

Wil je jouw woning future-proof maken? Kies dan voor een slimme warmtepomp. Dankzij de intelligente sturing geniet je van meer comfort en een lager verbruik.

3 Redenen om te investeren in een slimme warmtepomp

Alle voordelen op een rijtje:

Voordeel #1: hogere zelfconsumptie

Zelfconsumptie is de hoeveelheid elektriciteit die je zonnepanelen opwekken en je meteen verbruikt. Een zelfconsumptie van 100% wil zeggen dat je alle geproduceerde stroom in je eigen woning gebruikt, zonder te injecteren in het distributienetwerk.

Een hoge zelfconsumptie is positief. Dat komt door het prijsverschil tussen het verbruikstarief en injectievergoedingen, dat tot wel 75% kan verschillen.

Om je zelfconsumptie te optimaliseren, moet je elektriciteit verbruiken op momenten dat je installatie energie produceert.

Een slimme warmtepomp helpt hierbij. Ze laat je toe om energie-overschotten te benutten voor het aanmaken van sanitair warm water. Op deze manier kan je energie ‘bufferen’ voor later. Het resultaat is een lagere stroomfactuur.

Voordeel #2: energiepieken voorkomen

Sinds 2023 hangt je elektriciteitsfactuur niet alleen af van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, ook van hoeveel elektriciteit je tegelijk verbruikt. Dat komt door het capaciteitstarief.

Wie veel verbruikt op korte tijd – en dus een energiepiek creëert – betaalt meer dan iemand die het verbruik spreidt doorheen de tijd.

Een slimme warmtepomp zal je verbruik afvlakken. Het is mogelijk om de warmtepomp tijdelijk uit te schakelen bij een hoge stroomafname. Op deze manier vermijd je hogere facturen door het capaciteitstarief.

Voordeel #3: meer controle

Je slimme warmtepomp wordt gekoppeld aan je digitale meter – en eventueel aan een domoticasysteem zoals Qbus, Niko Home Control of Loxone. Hierdoor heb je altijd en overal controle over je verwarmingssysteem. Verder worden allerlei statistieken bijgehouden die je helpen om nieuwe besparingen te ontdekken en mogelijke problemen vroegtijdig op te lossen.

Slimme warmtepomp kopen?

Al onze Thermia warmtepompen zitten boordevol slimme functies. Vraag gerust meer informatie over de mogelijkheden via de contactpagina en vraag meteen een offerte via dit formulier.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal