5 Vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming
1. Keramische tegels en natuursteen
Dit is waarschijnlijk de beste vloer voor vloerverwarming. Keramische tegels en natuursteen hebben een lage warmteweerstand. De warmte van de onderliggende leidingen wordt goed opgenomen en doorgegeven aan de ruimte erboven, met weinig rendementsverlies.
2. Gietvloeren
Cementgebonden gietvloeren (gepolierde beton) en polyethyleen vloeren kan je ook combineren met vloerverwarming. Met epoxy gietvloeren lukt dat niet. Epoxy is niet flexibel genoeg. Het zou barsten of scheuren.
3. Parket
Er bestaan heel wat misverstanden rond het gebruik van parket en vloerverwarming. Toch is dit perfect mogelijk. Wij raden wel aan om rekening te houden met deze tips:
- Kies samengesteld parket i.p.v. massief hout
- De aanvoertemperatuur mag max. 45 °C bedragen
- Zorg voor een luchtvochtigheid tussen 50% en 65%
4. Laminaat
In een modern vloerverwarming systeem is laminaat als vloerbekleding zeker een optie. Producenten hebben tegenwoordig laminaatplanken ontwikkeld die hiervoor geschikt zijn. Let wel op de ondervloer. Die moet compatibel zijn met vloerverwarming.
5. Pvc en vinylvloeren
De nieuwste pvc vloeren hebben een lage warmteweerstand, mede omdat ze geen speciale ondervloer nodig hebben. Je mag er dus gerust vloerverwarming onder leggen.
Ook vinylvloeren zijn erg populair, omwille van hun relatief lage prijs. En omdat ze heel dun zijn – en dus veel warmte doorlaten – zijn ze goed te combineren met vloerverwarming. Als de thermische weerstand kleiner is dan 15 m² K/W tenminste.
Welke vloerbekleding kan niet op vloerverwarming?
Deze vloerenbekleding zijn niet of minder geschikt:
- Epoxy gietvloeren
- Vasttapijt
- Laminaat met houten toplaag
En hoe zit het met vloerkoeling?
In principe zijn vloeren voor vloerverwarming ook geschikt voor vloerkoeling.
Condensvorming is geen issue. De leidingtemperatuur moet minstens 18 °C bedragen. Dat lijkt hoog, maar het is nog steeds kouder dan de binnenhuistemperatuur op warme zomerdagen, waardoor de ruimte afkoelt.
Verder is het belangrijk om te weten dat passieve koeling via een vloerverwarming systeem relatief traag is. Activeer de koeling dus tijdig om oververhitting te voorkomen. Een slimme sturing helpt hierbij.