geotherma logo

Horizontale of verticale captatie: welk type geothermie moet je kiezen?

horizontaal of verticaal geothermie warmtepomp
Kies je best voor horizontale of verticale geothermie? Wij leggen de verschillen tussen beide soorten geothermische warmtepompen uit en helpen je om een keuze te maken.

Wat is het verschil?

Bij een verticale captatie worden leidingen met een water/glycolmengsel via een of meerdere boorpunten tot wel 150 meter diep in de grond ingebracht. Dit systeem heeft het hoogste rendement, een groter koelvermogen in de zomer en zorgt voor minder plaatsbeslag in de tuin. Het is wel duurder dan een horizontale captatie en niet mogelijk in elke streek (zoals in veel Waalse gemeenten het geval is).

Bij een horizontale captatie worden gesloten circuits (genaamd geolussen) verspreid over een grote oppervlakte ingegraven op een diepte van circa 1,2 meter. Men noemt dit ook “geolussen” in de volksmond. Voordelen zijn de uitstekende verhouding prijs/rendement en het minimaal onderhoud. Er zijn wel beperkingen op het vlak van planten en bouwwerken die bovenop de geolussen komen.

Welk type geothermie is de beste keuze?

Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden tijdens het beslissingsproces:

  • Rendement: Warmtepompen met een verticale captatie hebben een hoger rendement (SCOP) dan die met een horizontale captatie.
  • Investering: Als je op een prijsefficiëntere manier geothermisch wil verwarmen, is het horizontaal systeem de beste optie.
  • Plaats: In kleine tuinen is er soms onvoldoende ruimte om geolussen te plaatsen.

Soms zijn geolussen de enige optie

Helaas is verticale geothermie soms moeilijk toe te passen. Vooral in de zuidelijke gebieden van België waar grondlagen veel rotsen bevatten. Grondboringen voor warmtepompen zijn hier wel mogelijk, maar economisch niet interessant. Ook in waterwinningsgebieden is verticale geothermie niet mogelijk.

In dit geval is horizontale geothermie een betere oplossing. Het rendement t.o.v. diepteboringen is nog steeds uitstekend, maar de plaatsing gaat veel vlotter (en is dus goedkoper).

Graag een offerte?

Heb je het juiste soort geothermie gevonden en heb je graag een offerte voor de installatie? Vraag een prijs op maat bij een van onze partner installateurs.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal