geotherma logo

11 Warmtepomp mythes ontkracht

warmtepomp mythes

Consumenten worden overspoeld door foutieve informatie over warmtepompen. In dit artikel gaan we de 11 grootste mythes ontkrachten.

Mythe 1: Warmtepompen werken niet bij koud weer

Heel wat mensen denken dat warmtepompen niet werken bij vriesweer. Dat is fout. Zelfs bij temperaturen ver onder nul blijven ze presteren.

In Finland testte men het rendement van lucht-water warmtepompen bij een temperatuur van -20 °C. Er werd nog steeds een COP-opbrengst van circa 2 behaald, wat wil zeggen dat de warmtepomp tweemaal zoveel warmte produceerde in vergelijking met het verbruik (bron).

Geothermische warmtepompen presteren nog beter. Omdat de temperatuur onder de grond relatief constant is, blijven ze hun hoge rendement houden wanneer het buiten flink vriest.

Wist je trouwens dat meer dan de helft van alle woningen in Noorwegen een warmtepomp heeft? In Finland en Zweden is dat meer dan 40 procent (bron). Dit bewijst nogmaals dat warmtepompen wel werken bij koud weer – ook in de praktijk.

Mythe 2: Warmtepompen passen niet in bestaande woningen

Nee, warmtepompen zijn niet alleen geschikt voor nieuwbouw. Ze passen ook in bestaande gebouwen met radiatoren. We raden wel aan om de juiste radiatoren te voorzien en eventueel de isolatie van de woning te verbeteren (moest je bijvoorbeeld niet-geïsoleerde muren of daken hebben).

Mythe 3: Warmtepompen verbruiken meer

Deze mythe hebben we al ontkracht in ons artikel over de terugverdientijd van warmtepompen. Daarin vervingen we een gasketel met een verbruik van 20.000 kWh aan aardgas per jaar door een lucht-water warmtepomp en een geothermische warmtepomp.

Een warmtepomp verbruikt, energetisch gezien, zo ‘n 3 à 5 keer minder energie dan een gasketel. Zelfs in een scenario dat een gasgestookte energiecentrale elektriciteit produceert waarmee  een warmtepomp wordt aangedreven, is dit nog steeds vele malen efficiënter dan een gasketel in je huis.

Conclusie: een warmtepomp verbruikt minder dan een gasketel.

Mythe 4: Je mag een warmtepomp niet uitzetten

Sommige mensen denken dat een warmtepomp 24u op 24 werkt. Je kan ze best niet uitzetten, maar dat wil niet zeggen dat ze constant actief is. Moderne warmtepompen moduleren. Dat wil zeggen dat ze hun vermogen schalen o.b.v. de warmtevraag. Soms werken ze niet, soms werken ze op 20, 30, 40… procent en soms gebruiken ze hun volledige vermogen.

Mythe 5: Warmtepompen werken enkel met vloerverwarming

Fout. Warmtepompen zijn compatibel met radiatoren. Voor het hoogste rendement kies je best voor overgedimensioneerde radiatoren of ventilo-convectoren. Die zijn een uitstekende oplossing voor bestaande woningen. Wat wel klopt: een lagere temperatuur in het verwarmingssysteem geeft een beter energetisch rendement. Om die reden is vloerverwarming interessanter op dat vlak. Maar dat wil dus niet zeggen dat je een bestaand gebouw met radiatoren niet kan uitrusten met een warmtepomp! Dat kan nog steeds en aan een goed rendement.

Mythe 6: Warmtepompen maken veel lawaai

Voor geluidsoverlast hoef je geen schrik te hebben. Lucht-water warmtepompen maken weinig lawaai. Daarnaast zijn er nog een paar manieren om een stille werking te garanderen:

  • Zoek de juiste plek om de buitenunit te installeren
  • Trillingsdempers voorkomen contactgeluiden
  • Er bestaan speciale omkastingen voor de buitenunit
  • Met een goede vermogensberekening voorkom je dat het toestel onnodig werkt
  • De meeste warmtepompen hebben een nachtinstelling

Geothermische warmtepompen hebben geen buitenunit. Zij produceren dus geen lawaai.

Mythe 7: Warmtepompen werken enkel in supergeïsoleerde gebouwen

Gebouwen hoeven geen extra dikke isolatielaag te hebben om een warmtepomp te installeren. Een doorsnee dak- en muurisolatie met dubbelbeglaasde ramen is al voldoende.

Ga je toch voor een dikke, luchtdichte isolatieschil? Dan stijgt de efficiëntie en zal je nog minder betalen voor je verwarming.

Mythe 8: Warmtepompen zijn onbetaalbaar

Goed nieuws, want deze investering is wel degelijk betaalbaar. De prijs van een warmtepomp start al vanaf €14.000 voor een kwalitatief lucht-water model.

Klinkt veel? Houd dan rekening met het feit dat er allerlei subsidies of financiële tegemoetkomingen zijn, en de verbruikskosten veel lager liggen dan een gasketel, waardoor de terugverdientijd op 5 à 6 jaar ligt.

Mythe 9: Warmtepompen werken op stroom uit fossiele brandstoffen

Klopt gedeeltelijk. In 2022 bestond de Belgische elektriciteitsmix voor 26,9% uit aardgas. Toch komt het grootste deel uit energiebronnen die geen CO2 en broeikasgassen produceren, waaronder kernenergie (47,3%) en solar/wind (19,8%). Belangrijk om te weten is dat het aandeel groene energie jaar na jaar stijgt. Op deze manier worden warmtepompen steeds een tikkeltje milieuvriendelijker.

Ook kan je kiezen voor een energieleverancier die gegarandeerd 100% groene stroom levert. Op die manier ben je zeker dat de stroom die je gebruikt 100% groen is.

Daarnaast combineren de meeste gezinnen een warmtepomp met zonnepanelen. Dat is 100% groene stroom, zonder CO2-uitstoot. De invloed van fossiele brandstoffen wordt zo nog kleiner. 

Mythe 10: Warmtepompen werken niet bij een stroomuitval

Het klopt dat het toestel niet werkt bij een stroomuitval. Maar dat geldt ook voor een gasketel. De enige oplossing voor dit probleem is de installatie van een thuisbatterij.

Mythe 11: Warmtepompen zijn een nieuwe, onbetrouwbare technologie

Fout. De eerste warmtepomp werd ontwikkeld door Peter von Rittinger in 1856. Ze worden al sinds begin vorige eeuw gebruikt om gebouwen te verwarmen. Het is dus geen technologie die in haar kinderschoenen staat. Moderne toestellen zijn efficiënt, veilig en betrouwbaar.

Wist je dat Thermia – de warmtepompen die GeoTherma importeert in België – de allereerste partij is die het concept van een warmtepomp op schaal geproduceerd heeft? Thermia is daarmee de grondlegger van de warmtepomptechnologie op commercieel vlak

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal