geotherma logo

BEO-veld: energie ondergronds opslaan

beo-veld energie opslag ondergronds

Wat als we zomerwarmte in de winter konden hergebruiken? Goed nieuws: dit is reeds mogelijk. Met een BEO-veld wordt energie opgeslagen en later opnieuw ‘getankt’.

Wat is een BEO-veld?

BEO is een afkorting voor ‘boorgat energieopslag’. Het is een vorm van ondergrondse energieopslag.

De werking van een BEO-veld is relatief eenvoudig. Er worden verschillende grondboringen tot 150 meter diepte gemaakt waarin leidingen komen met een water-glycol mengsel. Tijdens de zomer onttrekken deze leidingen koude uit de ondergrond om het gebouw te koelen. Hierdoor warmt de grond op. Met behulp van een geothermische warmtepomp wordt deze warmte later (tijdens de winter) opnieuw gebruikt.

De energie wordt dus als het ware tijdelijk opgeslagen in het boorgat. Nu weet je meteen hoe een BEO-veld haar naam kreeg.  

Voordelen

  • Zeer energiezuinige verwarming
  • (Bijna) gratis koelen
  • Duurzame klimaatbeheersing
  • Verlaging E-peil
  • Geen plaatsverlies of buitenunit in de tuin

BEO-velden in Vlaanderen

Heel wat mensen denken dat een BEO-veld niet mogelijk is in Vlaanderen. Toch wel. Onze bodem is hiervoor perfect geschikt. Bij GeoTherma voeren we eerst een bodemonderzoek uit om het aantal boorpunten en hun diepte te bepalen. Zo garanderen we een optimaal rendement voor het BEO-veld.

Verschil KWO en BEO

Een BEO-veld mag je niet verwarren met Koude- en Warmteopslag (KWO). Dit systeem maakt gebruik van ondergrondse waterlagen. Het nadeel is de hogere investeringskost, een jaarlijks onderhoud en de noodzakelijke milieuvergunning.

Meer weten over BEO-velden?

Onze geothermiespecialisten vertellen graag meer over de werking van het systeem, voordelen, aandachtspunten en kostprijs. Neem contact op voor meer informatie.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal