geotherma logo

Warmtevraag van de woning: aantal kW per m²

warmtevraag woning

Weet jij hoeveel energie je woning nodig heeft om de gewenste temperaturen te bereiken? De warmtevraag is een belangrijk uitgangspunt bij de keuze van een warmtepomp. Die wordt beïnvloedt door allerlei factoren.

Wat bepaalt de warmtevraag?

1. Isolatie

De factor die het meeste invloed heeft op de warmtevraag van een woning is de isolatiegraad. In een goed geïsoleerde woning ontsnapt minder warmte dan een met een gebrekkige isolatieschil, waardoor de warmtevraag lager ligt.

2. Ventilatie

Naast de isolatie spelen ook de luchtdichtheid van de woning en het ventilatiesysteem een rol. Een mechanische ventilatie met warmteterugwinning (type D) in combinatie met een luchtdichte bouwschil verlagen de warmtevraag. Dat is goed nieuws voor je verwarmingsfactuur.

3. Oriëntatie

Verder is er nog de oriëntatie. Is de woning zuidelijk georiënteerd? Waar zijn de grootste raampartijen? Een slechte oriëntatie kan de warmtevraag verhogen.

4. Bouwtype

Het is logisch dat een appartement een kleinere warmtevraag heeft dan een vrijstaande woning. De buren van een appartement of een halfopen/gesloten bebouwing helpen om warmteverliezen te beperken.

Aantal kW per m² verwarming

Hieronder vind je de richtwaarden voor het aantal kW per vierkante meter voor een nieuwbouw, een bestaande woning met een standaard isolatie en een oud huis:

  • Energiezuinige nieuwbouw: 0,04 kW/m²
  • Normaal geïsoleerd huis: 0,08 kW/m²
  • Oud huis zonder isolatie: 0,12 kW/m²

Een vrijstaand huis van 20 jaar oud met een oppervlakte van 170 m² en een degelijke isolatie vraagt dus een warmtevermogen van 13,6 kW. In een moderne, energiezuinige nieuwbouw van dezelfde oppervlakte zou dit slechts 6,8 kW zijn.

Belangrijk om te weten: dit zijn slechts richtwaarden. De warmtevraag van jouw woning kan er anders uitzien door de isolatie, ventilatie, oriëntatie, compactheid… Om de warmtevraag exact te berekenen, laat je best een warmteverliesberekening maken.

Warmteverliesberekening

Je EPB-verslaggever kan een warmteverliesberekening maken. Tijdens deze berekening houdt hij rekening met transmissie-, ventilatie- en infiltratieverliezen om het juiste verwarmingstoestel voor de woning te selecteren. Op thomasmore.be vind je een handige berekeningstool om een simulatie te maken.

Warmtevraag en warmtepompen

Waarom is de warmtevraag zo belangrijk voor warmtepompen?

Eerst en vooral geeft ze een indicatie of een warmtepomp überhaupt mogelijk is. In sommige oude woningen is de warmtevraag zo hoog dat een warmtepomp niet interessant is zonder de isolatie te verbeteren. Je huidig verbruik in gas of mazout kan daar ook een idee van geven.

Daarnaast bepaalt de warmtevraag het vermogen van de warmtepomp. Een toestel met een te laag vermogen behaalt niet het gewenste comfort, terwijl een toestel met een te hoog vermogen onnodig duur is.

Meer weten? Onze partners adviseren je graag omtrent de beste warmtepomp voor jouw woning op basis van de warmtevraag. Vraag nu je offerte, gratis en vrijblijvend.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal