geotherma logo

Het gevaar van vuil in je cv-installatie

vuil in leidingen van cv installatie verwarming

Bij grondige energetische renovaties worden oudere woningen extra geïsoleerd om een warmtepomp te kunnen gebruiken. Maar door de kostprijs van deze aanpassing kiezen de meeste gezinnen ervoor om hun bestaande cv-leidingen te behouden. Dat kan de nodige problemen met zich meebrengen. Vuil in het cv-water heeft allerlei nadelige gevolgen.

Vuildeeltjes in het water van je verwarmingssysteem

In de loop der jaren geraakt het water in de leidingen van de centrale verwarming vervuild door slib, magnetiet en andere stoffen. Dit vuil verlaagt het rendement van de installatie. De levensduur wordt ook aangetast. Elke installatie bestaat uit kleppen, warmtewisselaars, pompen… Vervuild cv-water verhoogt de kans op defecten bij deze componenten, met kostelijke reparaties als gevolg.

Het is dus aangeraden om actie te ondernemen.

Om een warmtepomp aan te sluiten is het belangrijk om volledige afgiftesysteem – niet alleen de leidingen maar ook de radiatoren – grondig te reinigen.

Chemische reiniging

Voor de reiniging werken we samen met de specialisten van Fernox.

Zij maken een analyse van het water. Op basis van de resultaten zeggen ze welke reinigingsmiddelen nodig zijn om bij deze specifieke situatie te gebruiken. Nadien voegen we de reinigingsmiddelen toe en wordt alles gespoeld. Het is raadzaam om na het hervullen een beschermmiddel toe te voegen, om te voorkomen dat de corrosie opnieuw ontstaat.

Voor de analyse zijn er twee mogelijkheden. De meest eenvoudige optie is een testkit om de cv-waterkwaliteit te meten op basis van een geleidbaarheidsmeting, de zuurtegraad en andere factoren. Maar als de klant wil, doen we een grondige labo-analyse waarbij zowel het vulwater als het cv-water worden geanalyseerd.

Meer weten?

Heb je nog vragen over de installatie van een warmtepomp in combinatie met een bestaand cv-systeem? Onze specialisten zorgen graag voor de antwoorden. Neem contact op via de contactpagina.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal