geotherma logo

Mag iedereen een warmtepomp installeren?

Als doe-het-zelver kan je allerlei werken in en rond je woning zelf uitvoeren. Een warmtepomp installeren kan in theorie ook, maar er zijn belangrijke redenen om het toch aan een professional over te laten.

Wartempomp zelf installeren of uitbesteden?

Er zijn vier redenen waarom je zelfplaatsing best tegen de lamp houdt:

  1. Subsidies
  2. Veiligheid
  3. Technische know-how
  4. Materiaal

Reden 1: subsidies & btw-regime

Wanneer je in een renovatie of ketelvervanging een warmtepomp plaatst, heb je enkel recht op een subsidie wanneer deze door een RESCert-installateur gebeurt.

Daarnaast is er ook de btw die doorweegt. Laat je de werken uitvoeren door een vakman, dan heb je recht op een btw-regime van 6% (ook voor nieuwbouw, alvast in 2023) – zelfs op de materialen. De grote besparing zal je dus niet realiseren door een warmtepomp zelf te plaatsen.

Reden #2: risico’s

Een warmtepomp installeren houdt risico’s in. Kostelijke beschadigingen aan componenten zijn snel gebeurd wanneer je met een beperkte technische bagage aan de slag gaat.

Daarnaast is er nog een ecologisch veiligheidsaspect. In het leidingsysteem wordt een koudemiddel gebruikt met een hoge Global Warming Potential of GWP. Voor zogenaamde “split” systemen is zeer specifieke kennis, materiaal en ook een certificaat nodig. Voor “monobloc” systemen kan het wél, maar daar zijn volgende redenen mogelijk remmende factoren.

Reden #3: technische know-how

De installatie en de manier waarop deze gebeurt is een bepalende factor. Naast de dimensionering zorgt de installateur voor een perfecte afstelling van de warmtepomp en randapparatuur.

Reden #4: materiaal

Sommige werken kan je moeilijk zelf uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van diepteboringen voor verticale geothermie. Hiervoor moet je een gespecialiseerde firma inschakelen.

RESCert

De Vlaamse overheid geeft een certificaat van bekwaamheid aan installateurs van groene-energiesystemen (zoals warmtepompen) die een opleiding volgden en slaagden voor het examen. Deze gecertificeerde professionals noemen we RESCert-installateurs.

Installateur nodig?

Conclusie: niet iedereen mag een warmtepomp installeren. Gelukkig kan je beroep doen op een van onze gecertificeerde installateurs. Vul het aanvraagformulier in en wij brengen je in contact met een vakman in de buurt.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal