geotherma logo

Geothermie of lucht-water warmtepomp?

Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat er verschillende soorten warmtepompen zijn. Geothermie en buitenlucht zijn de twee voornaamste energiebronnen. Maar wat zijn nu de verschillen? En wat is de beste keuze voor jouw woning?

De verschillen tussen beide energiebronnen

Het verschil tussen geothermie en lucht-water warmtepompen is de plaats waar het toestel haar energie haalt:

  • Geothermie: energie uit de bodem
  • Lucht-water: energie uit de buitenlucht

Elk type heeft specifieke voor- en nadelen. Die zetten we voor jou op een rijtje.

 GeothermieLucht-water
VoordelenHoogste rendement
Passief (gratis) koelen in de zomer
Minimaal onderhoud
Lage investering
Geen impact op de tuin
Ideaal voor zwembaden
NadelenGrotere investering
(Gedeeltelijke) heraanleg tuin nodig
Geen passieve koeling mogelijk
Lager rendement

Rendement/verbruik

Op het vlak van rendement is geothermie de duidelijke winnaar. Geothermische warmtepompen hebben een SCOP van 5,5 tot 6. Bij een lucht-water warmtepomp is dat 4,4 tot 5,1. Dat is nog steeds veel beter dan een gasketel met een gemiddelde SCOP van 0,9.

Om zo energiezuinig mogelijk te verwarmen is geothermie de beste oplossing.

Investering

Een lucht-water warmtepomp is goedkoper dan een die energie uit de bodem haalt. De kostprijs start vanaf €12.500 (installatie inbegrepen). Voor geothermie ligt de startprijs rond de €20.000.

Onderhoud

In een bosrijke omgeving is het belangrijk om de buitenunit van een lucht-water warmtepomp regelmatig te reinigen. Geothermische warmtepompen hebben in principe geen onderhoud nodig. Toch kan een preventieve controle nooit kwaad.

Plaatsbeslag

Bij een lucht-water systeem moet je ruimte zoeken voor de buitenunit. Geothermie heeft geen buitenunit. Let wel op dat je bij een horizontale captatie (geolussen) beperkt bent op het vlak van beplanting die bovenop het captatienet mag komen.

Koeling

Alle warmtepompen kunnen koelen. Toch is er een verschil in het energieverbruik. Lucht-water laat enkel een actieve koeling toe, wat relatief veel energie kost. Geothermie maakt een passieve koeling mogelijk. Enkel de circulatiepomp draait, waardoor het verbruik bijzonder laag ligt.

geothermie of lucht-water wat is de beste keuze

Geothermie of lucht-water: wat is de beste keuze?

Je vraagt jezelf misschien af of je moet kiezen voor geothermie of lucht-water. Het antwoord verschilt per project.

De algemene stelregel is: geothermie is altijd het meest interessant wanneer het technisch mogelijk is. De toegankelijkheid voor de boorwagen tot de boorplaats en de nodige oppervlakte in de tuin zijn daarvoor vereisten.

Bij een renovatie is lucht-water dikwijls een goed alternatief wanneer de tuin moeilijk bereikbaar is of wanneer de (voor)tuin te klein is.  Het is daarnaast ook belangrijk om de warmtevraag goed in kaart te brengen.

Bij een nieuwbouw raden we steeds geothermie aan. Hier zijn drie redenen voor: 1) het hogere rendement, 2) de passieve koeling en 3) de sterke daling van je E-peil. Wanneer het om technische redenen of budgettaire overwegingen niet mogelijk is, kan er voor lucht-water gekozen worden.

Vraag advies op maat

Als je twijfelt tussen geothermie en lucht-water warmtepompen mag je contact opnemen met ons team. Wij helpen je om de juiste keuze te maken.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal