Iedereen weet dat je een klassieke verwarmingsinstallatie regelmatig moet onderhouden. Voor een gasketel is dat om de twee jaar, voor een mazoutketel zelfs jaarlijks. Dat is wettelijk verplicht.
Maar wat met het onderhoud van een warmtepomp? Is dat überhaupt nodig? En zo ja; hoe vaak moet je een warmtepomp onderhouden? In dit artikel ontdek je alle antwoorden.
Onderhoud geothermische warmtepomp
Geothermische warmtepompen hebben in principe geen onderhoud nodig. Want in tegenstelling tot cv-ketels is er geen verbranding van fossiele brandstoffen die onderdelen vervuilen en brandgevaar veroorzaken. Geothermie is dus een zorgeloze manier om je woning te verwarmen.
Een voordeel van bodem-water warmtepompen is dat de bodemwarmtewisselaars uit HDPE-leidingen bestaat. Die gaan levenslang mee. Ook hier is geen onderhoud nodig.
Onderhoud lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepompen hebben een buitenunit. In een bosrijke omgeving is het belangrijk om deze regelmatig een reinigingsbeurt te geven. Je kan de verdamper schoonmaken met een borstel, stofzuiger of tuinslang. De binnenunit vraagt geen onderhoud.
Preventieve controle
Heel wat warmtepomp installateurs bieden een onderhoudscontract aan. Ze komen dan jaarlijks of tweejaarlijks langs voor een preventieve controle. Op deze manier kan men de vuilfilters proper maken, tijdig defecten vinden en oplossen, zodat er geen dure herstellingen nodig zijn. Dit onderhoud is ook nuttig om instellingen bij te sturen en het rendement op pijl te houden.
Wettelijke lektest
Voor grote warmtepompinstallaties met meer dan 5 ton CO2-equivalent aan F-gas is een lektest verplicht. Afhankelijk van de inhoud moet die jaarlijks, halfjaarlijks of driemaandelijks gebeuren. Met deze periodieke lekdichtheidscontroles voorkomt men dat gevaarlijke gassen in de atmosfeer terechtkomen. Goed om te weten; enkel een erkende koeltechnicus mag deze test uitvoeren.