Je hebt misschien al gemerkt dat onze bedrijfsnaam een afgeleide is van geothermie, ook gekend als aardwarmte. Maar wat is dat nu precies? In dit artikel lees je alle antwoorden.
Wat is aardwarmte?
Aardwarmte is thermische energie uit de bodem. Het is een groene, onuitputtelijke bron van energie die overal beschikbaar is. In tegenstelling tot zonne- en windenergie is ze niet afhankelijk van de weersomstandigheden.
Hoe ontstaat deze aardwarmte?
Deze geothermische energie bestaat door:
- Restwarmte na het ontstaan van de Aarde
- Radioactiefvervalprocessen
Restwarmte na het ontstaan van de Aarde
De Aarde is ongeveer 4,6 miljard jaar geleden ontstaan uit een gas- en stofwolk die met hoge snelheid rond onze pasgeboren zon draaide. Tijdens dit proces kwam er enorm veel energie vrij. In het begin was onze planeet dus een gloeiende bol gesteente. De korst koelde langzaam af, maar de kern is nog steeds gloeiend heet. Volgens sommige schattingen bedraagt de temperatuur in de binnenkern maar liefst 6500 °C!
De aardkorst is gelukkig veel koeler. Maar we hoeven niet diep te graven om een temperatuurstijging te zien. Op één kilometer diepte heeft de bodem al een temperatuur van 40 °C. In sommige vulkaangebieden kan de temperatuur zelfs vele honderden graden Celsius bereiken.
Radioactiefvervalprocessen
Maar liefst 70% van de aardwarmte komt uit radioactiefvervalprocessen. In de kern van onze planeet is er een natuurlijke vorm van kernenergie die enorm veel warmte produceert. Geen paniek, want deze radioactiviteit is ongevaarlijk.
Aardwarmte is er ook in de winter
Belangrijk om te weten is dat de aardwarmte vrij constant is. Zelfs als het vriest, heeft de bodem voldoende thermische energie om je woning te verwarmen. Dit is een van de grote voordelen van geothermische warmtepompen t.o.v. lucht-water warmtepompen. Met geothermie is er een hoger rendement in de winter.
Hoe oogsten we deze thermische energie?
Via een geothermische warmtepomp halen we thermische energie uit de bodem. Dat gaat als volgt:
- We maken één of meerdere grondboringen om een leiding diep in de aardkorst aan te brengen.
- In deze leidingen zit een koelvloeistof die door de aardwarmte verdampt.
- De warme gassen gaan naar een compressor in de warmtepomp. Door compressie stijgt de temperatuur.
- Via een warmtewisselaar wordt de warme afgegeven aan de cv-leidingen. Hierbij condenseren de gassen terug tot een vloeistof.
- In een expansieventiel daalt de temperatuur van de koelvloeistof, waarna de cyclus zich herhaalt.
Geothermie in België
Sommige mensen denken dat geothermie enkel is weggelegd voor vulkanische gebieden als IJsland. Maar ook in België is er voldoende aardwarmte om een geothermische warmtepomp te gebruiken.
De beschikbare aardwarmte is afhankelijk van de bodemsamenstelling. Daarom maken we steeds een voorstudie om het aantal boorputten en hun diepte te bepalen.