geotherma logo

Investeer in een warmtepomp met een groene lening

groene energielening

Overweeg je om een warmtepomp te plaatsen? Dan kan je deze werken misschien financieren via een groene lening. Met deze energielening spreid je de kosten over meerdere jaren tegen een extra voordelige rente.

Wat is een groene lening?

Een groene lening is een krediet om energiebesparende werken uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan de vervanging van een oude cv-ketel door een warmtepomp, het na-isoleren van je gevel of de plaatsing van zonnepanelen.

Groene leningen stimuleren duurzame renovaties. Want door het energieverbruik van je woning te verlagen, geniet je van een mooie besparing op je energiefactuur. Deze investering betaalt zichzelf dus terug.

Extra voordelig lenen

KBC, Argenta, ING, Belfius, AXA, BNP Paribas Fortis…de meeste kredietinstellingen bieden een groene lening of ecokrediet aan. Doorgaans zijn ze goedkoper dan een traditionele renovatielening. Volgens bankshopper.be schommelen de laagste rentes rond de 1,30% (cijfers Q1 2021), terwijl die van renovatieleningen bijna dubbel zo hoog liggen.

Voorwaarden groene lening

Uiteraard zijn er aan een groene lening enkele voorwaarden verbonden. Meestal eist de bank dat de investering daadwerkelijk is gebeurd. Dat bewijs je makkelijk met de factuur van de warmtepomp. Op deze manier is men zeker dat het bedrag effectief naar energiebesparende maatregelen gaat, en niet naar pakweg een terrasoverkapping of een zwembad.

Nog een voordeel van een groene lening is dat je vaak het volledige bedrag kan ontlenen. Maar dit verschilt van bank tot bank.

Opgelet: geld lenen kost ook geld. Vergelijk de kosten van alle ecologische leningen door naar het jaarlijks kostenpercentage (JKP) te kijken.

Energielening van de overheid

Personen die behoren tot de ‘prioritaire doelgroep’ en in hun woning werken uitvoeren om energie te besparen, bijvoorbeeld de plaatsing van een warmtepomp, kunnen dit financieren met een energielening van de Vlaamse overheid.

Deze doelgroep bestaat uit:

  • Personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds.
  • Huishoudens die een verwarmingstoelage van het Sociaal Verwarmingsfonds krijgen, en een jaarlijks bruto belastbaar inkomen hebben van max. €19.566,25.
  • Personen die in schuldbemiddeling zitten.
  • Beschermde afnemers.
  • Gezinnen met een jaarlijks gezamenlijk belastbaar inkomen van max. €31.870.

De Vlaamse energielening is ook bruikbaar door niet-commerciële rechtspersonen, zoals scholen en ziekenhuizen. Zij genieten van een renteloze lening (0% intrestvoet).

Meer informatie over de voorwaarden, bedragen en aanvraagprocedure vind je op vlaanderen.be.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal