Vrijwel al onze Thermia warmtepompen zijn uitgerust met de invertertechnologie. Maar wat is dit nu precies? En wat zijn de voordelen? In dit artikel vind je alles wat je moet weten over warmtepomp inverters.
Modulatietechnologie
Een inverter warmtepomp is een warmtepomp met een modulerend vermogen. Dankzij de variabele snelheid wordt het vermogen aangepast aan de warmtevraag van de woning. Hierdoor stijgt het rendement (SCOP).
Oudere warmtepompen werken volgens het aan/uit-principe. Ofwel leveren ze geen warmte, ofwel werken ze op volle kracht. Dankzij een inverter kan de warmtepomp haar vermogen schalen. Er zijn minder grote temperatuurschommelingen, wat een mooie besparing met zich meebrengt.
Wanneer we dit in een grafiek visualiseren, ziet het verschil er als volgt uit:
Inverter bij een bodem-water of geothermische warmtepomp
Bij Thermia zijn de geothermische warmtepompen Calibra, Atlas en Mega uitgerust met de invertertechnologie. Dankzij deze inverter behalen ze een SCOP van 6 bij een gemiddeld klimaat. Ook Nibe heeft enkele modellen met deze technologie: de types 1155, 1255 en 1355.
Voordelen:
- Het lagere piekvermogen zal een groot voordeel opleveren met de komst van het capaciteitstarief
- Lagere energiefactuur
- Lager geluidsniveau
- Minder start/stops van de warmtepomp
- Lagere belasting van de energiebron
- Meestal geen buffervat nodig (of kleiner buffervat)
Inverter bij een lucht-water warmtepomp
Omdat bij een lucht-water warmtepomp de buitenlucht als energiebron dient, varieert de brontemperatuur veel sterker dan bij een geothermische warmtepomp. Hierdoor is het absoluut noodzakelijk dat het toestel voorzien is van een inverter.
Voordelen:
- Lagere energiefactuur
- Lager geluidsniveau
- Minder start/stops van de warmtepomp