geotherma logo

Warmtepomp in een oud huis, kan dat?

warmtepomp in oud huis

Je hebt een oud huis en denkt aan een warmtepomp? Goed idee. Met een warmtepomp kan je zelfs een oud huis op een duurzame en energievriendelijke manier verwarmen. Maar dan moet het wel aan bepaalde eisen voldoen.

Voorwaarden voor een warmtepomp in een bestaande woning

Niet elke woning is even geschikt voor de installatie van een warmtepomp. Voor een optimaal rendement zijn er twee aandachtspunten:

1.    Een goede isolatie

Sommige oude woningen hebben nog geen isolatie. Er ontsnapt dus enorm veel warmte via het dak, de muren en vloeren. Het resultaat? Een torenhoog energieverbruik. We raden dus aan om de woning eerst goed te isoleren voordat je een warmtepomp installeert. Idealiter heeft de woning maximaal 75W/m² vloerverwarming vermogen nodig.

2.    Het juiste afgiftesysteem

Waarschijnlijk hangen er klassieke radiatoren in de woning met een hoog verwarmingsregime (tussen 55°C à 85 °C). Een warmtepomp haalt haar beste rendement bij een lage temperatuur afgiftesysteem, met een maximale aanvoertemperatuur van 35 °C. De meest voor de hand liggende voorbeelden van lage temperatuur afgiftesystemen zijn vloer-, wand- en plafondverwarming of (ventilo-)convectoren. Deze afgiftesystemen zijn niet enkel geschikt voor verwarming maar kunnen ook koelen (passief of actief).

Premies voor upgrades

Voordat je een warmtepomp in een bestaande woning installeert, moet je waarschijnlijk enkele aanpassingen doen. Bijvoorbeeld de isolatieschil verbeteren en vloerverwarming installeren.

  • Overkoepelende Renovatiepremie

Gelukkig is het voordeliger dan ooit om deze renovatiewerken uit te voeren. In Vlaanderen zijn er verschillende premies voor renovatie- en verbouwingswerken (tot €10.000,00) en je kan aanspraak maken op een verlaagd BTW tarief.  

Voor meer info: www.vlaanderen.be/overkoepelende-renovatiepremie

  • Renteloze renovatielening

Vanaf 2021 faciliteert de Vlaamse overheid ook renteloze renovatieleningen bij de bekende kredietinstellingen en via de sociale kredietmaatschappij. De renteloze lening kan oplopen tot maximaal €60.000.

Voor meer info: www.vlaanderen.be/renteloze-lening-voor-nieuwe-eigenaars-vanaf-2021-bij-energierenovatie

  • Premie voor warmtepomp

De netwerkbeheerder kent op zijn beurt een ook een premie toe voor de installatie van een warmtepomp. De premie bedraagt €1.500 voor een lucht/water warmtepomp en €4.000 voor een bodem/water warmtepomp. Onder bepaalde voorwaarden (vervanging van accumulatoren op nachttarief, afwezigheid van gasaansluiting in de straat,…) verdubbelt deze premie. 

Voor meer info: www.vlaanderen.be/premie-voor-een-warmtepomp

  • Vermindering van de onroerende voorheffing voor ingrijpende energetische renovatie

Je kan gedurende 5 jaar een vermindering van 50% of 100% krijgen op je onroerende voorheffing (KI) afhankelijk van het behaalde E-peil.

Voor meer info: www.vlaanderen.be/vermindering-van-de-onroerende-voorheffing-voor-energiezuinige-gebouwen

Welke warmtepomp past in een oud huis?

Kies uit drie soorten warmtepompen:

  • Verticale captatie. Biedt het hoogste rendement en laat passieve koeling toe.
  • Horizontale captatie. Uitstekende verhouding kostprijs/rendement.
  • Lucht-water. Goedkoopste optie, maar heeft een lager rendement en enkel actieve koeling.

De beste warmtepomp voor een bestaande woning hangt af van de warmtevraag, het gewenste wooncomfort, je budget en andere factoren. Het is dus geen makkelijke keuze. Gelukkig kan je steeds op de expertise van GeoTherma en onze installateurs rekenen om de juiste keuze te maken.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal