Met een grond-water warmtepomp kan je op een duurzame manier je woning verwarmen. Je verbruikt namelijk geen fossiele brandstoffen. Daarnaast heeft dit toestel een paar unieke voordelen, zoals de mogelijkheid tot passieve koeling.
Wil je meer weten over de werking, mogelijkheden en prijs van een grond warmtepomp? Wij zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.
Wat is een grond-water warmtepomp?
Een grond-water warmtepomp haalt energie uit de aarde via een horizontaal captatienet of een aardsonde. Die energie wordt omgezet in warmte, die naar het cv-systeem gaat.
Klassieke lucht-water warmtepompen hebben een buitenunit om warmte te onttrekken uit de buitenlucht. Een grond warmtepomp gebruikt geothermie. Er is dus geen buitenunit, enkel een leidingnetwerk dat ondergronds wordt geïnstalleerd om de natuurlijke warmte uit te bodem te halen.
Welke soorten zijn er?
We onderscheiden twee soorten:
- Horizontaal: een gesloten leidingcircuit dat een grote oppervlakte beslaat en op lage diepte wordt ingegraven.
- Verticaal: leidingen die heel diep in de bodem worden ingebracht via een grondboring.
Elk systeem heeft voor- en nadelen. Een grond warmtepomp horizontaal heeft bijvoorbeeld een uitstekende prijs-rendementsverhouding. Je moet wel beschikken over een voldoende grote tuin of verhardingsvrij oppervlakte. Een grond warmtepomp verticaal is misschien wat duurder, maar levert een groter verwarmings- en koelvermogen. Moeite met kiezen? Geen probleem, wij geven graag advies omtrent de beste grond-water warmtepomp voor jouw project.
Hoe werkt een grond-water warmtepomp?
- Door ondergrondse leidingen stroomt een water-glycolmengsel dat opwarmt onder invloed van de natuurlijke aardwarmte. Deze geeft zijn warmte af via een warmtewisselaar aan een koelvloeistof die hierdoor wordt omgezet in gasvorm.
- Het gas gaat naar een compressor. Die drukt alles samen, om de temperatuur nog meer te laten stijgen.
- Een tweede warmtewisselaar geeft de warmte af aan de verwarmingsinstallatie. Hierdoor koelt het gas af en wordt het terug een vloeistof.
- Via een expansieventiel daalt de temperatuur verder, waarna de volledige cyclus zich herhaalt.
Wat zijn de voordelen?
Wanneer we een grond-water warmtepomp vergelijken met traditionele toestellen, zijn er drie belangrijke voordelen:
- De mogelijkheid tot passieve koeling, een energie-efficiënte manier om je woning te koelen tijdens de zomermaanden.
- Geen plaatsverlies in de tuin, omdat er geen buitenunit nodig is.
- Een hoger rendement, vooral op koude winterdagen.
Hoe diep gaat een warmtepomp de grond in?
De diepte is afhankelijk van de captatietechniek:
- Horizontale captatie: ongeveer 1,2 meter diep, over een grote oppervlakte.
- Verticale captatie: tot 150 meter diep, op één of meerdere boorpunten.
Welk rendement haalt een grond-water warmtepomp?
Voor het rendement kijken we naar de SCOP-waarde. Die vertelt hoe de warmtepomp presteert doorheen het jaar.
Een grond-warmtepomp heeft een rendement van 5,5 tot 6,0 SCOP. Ter vergelijking; een traditionele gasketel haalt een rendement tussen de 0,9 en 1,1 SCOP. Geothermie scoort dus veel beter. Deze efficiëntie is een van de redenen waarom dit verwarmingssysteem zo voordelig is.
Wat kost een grond warmtepomp?
De prijs voor een grond warmtepomp met horizontaal captatienet start vanaf €16.000 (incl. toestel en installatie). Voor een grond-water warmtepomp met diepteboring geldt een kostprijs vanaf €20.000.
De kostprijs zal gevoelig dalen wanneer je gebruik maakt van een premie. Daarnaast zijn er nog extra voordelige groene leningen voor dit soort investeringen.
Graag een prijs op maat?
Contacteer ons om je plannen te bespreken, en wij bezorgen je zo snel mogelijk een offerte op maat.