geotherma logo

Kan een warmtepomp met radiatoren?

warmtepomp met radiatoren

Je vraagt jezelf misschien af of een warmtepomp compatibel is met radiatoren. Het antwoord is complex. Warmtepompen kan je niet op eender welke radiatoren aansluiten. In dit artikel ontdek je alle mogelijkheden en aandachtspunten.  

Warmtepompen en radiatoren

Warmtepompen en klassieke radiatoren combineren is mogelijk maar onder voorwaarde dat de aanvoertemperatuur onder de 50°C  kan blijven, ook in de winter. Dit is meestal wel mogelijk door de temperatuur van de woning dag en nacht gelijk te houden en voldoende isolatie te voorzien.

Hogere temperaturen dan 50°C halen is zeker mogelijk met de nieuwste warmtepompen maar dan daalt het rendement en de efficiëntie fors. Dat is niet de beste oplossing.

Een goede oplossing: bestaande radiatoren vervangen door ventilo-convectoren

Ventilo-convectoren zijn een goed alternatief. Deze convectoren hebben een ingebouwde ventilator die voor een warmtestroming zorgt. Hierdoor zijn ze een stuk efficiënter en zuiniger dan traditionele radiatoren.  Bij goed gedimensioneerde ventilo-convectoren is de aanvoertemperatuur nooit hoger dan 35°C en dan behalen warmtepompen een SCOP >5,5.  Met de nieuwste ventilo-convectoren is het ook mogelijk om te koelen in de zomer.

radiator vervangen door ventilo convector voor warmtepomp
Ventilo-convectoren zijn een goed alternatief voor bestaande radiatoren indien je een warmtepomp overweegt.

De beste oplossing: huidige radiatoren vervangen door vloerverwarming

Bij grondige renovaties is het de moeite waard om vloerverwarming te overwegen.  Dit kan wanneer de vloer volledig wordt uitgebroken tijdens de verbouwingen. Als alternatief kan de vloerverwarming ook ingeslepen worden. 

Bij vloerverwarming krijgen we meestal het beste rendement uit een warmtepomp zonder aan comfort in te boeten. Zo is het ook mogelijk om op een zeer energiezuinige manier te koelen in de zomer via dezelfde leidingen.

Vergeet de isolatie niet

Of je nu kiest voor LTV-radiatoren, ventilo-convectoren of vloerverwarming: wie een warmtepomp wil installeren moet eerst de woning goed isoleren. Des te beter de isolatie, des te hoger het rendement van de warmtepomp. Zorg dus dat de volledige isolatieschil op punt staat, van muren tot plafonds en buitenschrijnwerk, en vermijd koudebruggen.

Meer over warmtepompen in een bestaand huis.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal