geotherma logo

Is geothermie milieuvriendelijk?

is geothermie milieuvriendelijk en duurzaam

Heel wat mensen die een geothermische warmtepomp overwegen vragen zich af of geothermie duurzaam is. Ze denken dat de installatie en het gebruik van dit verwarmingssysteem een negatieve impact op het milieu heeft. Maar dat is helemaal niet waar. Er zijn verschillende redenen waarom geothermie milieuvriendelijker is dan een gasketel.

5 redenen waarom geothermie duurzaam is

1) Je verbruikt geen fossiele brandstoffen

Geothermie is milieuvriendelijk omdat er geen fossiele brandstoffen verbruikt worden, enkel elektriciteit. In vergelijking met een gasketel ligt de CO2-uitstoot van een geothermische warmtepomp maar liefst 73% lager (3.662 kg per jaar vs. 986 kg per jaar). In combinatie met zonnepanelen daalt de CO2-impact naar amper 690 kg op jaarbasis. Dat maakt een warmtepomp veel milieuvriendelijker dan een cv-ketel.

2) De energiebron wordt altijd maar groener

De elektriciteit voor je geothermische warmtepomp wordt steeds groener. Het aandeel hernieuwbare energie in de Belgische energiemix stijgt jaar na jaar. In 2010 kwam ongeveer 5 TWh uit hernieuwbare bronnen, terwijl we in 2021 al rond de 21 TWh zitten. Deze trends zal zich voortzetten. Hierdoor wordt geothermie nog milieuvriendelijker.

3) Je hebt geen extra airco’s nodig

Actief koelen met een airco is absoluut niet duurzaam. Deze toestellen zijn echte energievreters. Gelukkig kan je met geothermie passief koelen. Dat is een manier om via je vloerverwarming de temperatuur binnenshuis onder controle te houden. Omdat enkel de circulatiepomp van de warmtepomp actief is, ligt het energieverbruik bijzonder laag. Koelen via geothermie is dus milieuvriendelijk.

4) Er is een minimale impact op de planeet dankzij nieuwe koelgassen

Geothermische warmtepompen bevatten koudemiddelen om energie uit de bodem te onttrekken. Deze stoffen hebben een hoog opwarmingsvermogen. Om de milieu impact te beperken, bevatten moderne warmtepompen nieuwe koelgassen met een lage GWP-waarde (Global Warming Potential).

Bovendien mogen enkel gecertificeerde professionals de koeltechnische werken uitvoeren. Op deze manier is men zeker dat er tijdens de installatie, het onderhoud, een reparatie of de buitendienststelling geen koudemiddel ontsnapt.

5) Er is geen negatieve impact op de bodem

Sommige mensen vrezen dat de geothermische boringen een negatieve impact hebben op het milieu. Dat is helemaal niet waar. Er komen geen afvalstoffen vrij tijdens de boring. We halen enkel uitgeboorde grond naar de oppervlakte, die later wordt hergebruikt om het boorgat weer op te vullen. Bovendien vormen de leidingen een gesloten circuit. Voor verontreinigingen hoef je dus geen schrik te hebben.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal