geotherma logo

Hoe kan je duurzaam bouwen?

hoe duurzaam bouwen

Een duurzame woning heeft een kleine milieu-impact. Ze bevat ecologische bouwmaterialen en verbruikt zo weinig mogelijk energie, liefst uit een hernieuwbare bron. Dat is goed voor Moeder Natuur. En je portemonnee.

Waarom is dit zo belangrijk?

Duurzaam bouwen heeft een positieve impact op het klimaat. Er is namelijk minder uitstoot, waarmee we de klimaatverandering kunnen tegengaan en toekomstige generaties een leefbare toekomst verzekeren. Daarnaast is het ook goed voor het milieu, omdat er minder afval ontstaat en grondstoffen op een ecologische manier worden ontgonnen en verwerkt.

Duurzaam bouwen doe je zo

Er zijn verschillende manieren om een woning duurzaam te maken. Wij hebben 5 voorbeelden verzameld:

Ecologisch verwarmen

Een groot deel van onze energiefactuur en CO2-uitstoot gaat naar de verwarming. De keuze van het verwarmingssysteem is dus erg belangrijk in een duurzaam gebouw.

Eerst en vooral raden we een lagetemperatuurverwarming aan, zoals vloerverwarming. Door de lagere watertemperatuur is die veel zuiniger dan een klassiek systeem. Des te lager het verbruik, des te kleiner je ecologische voetafdruk.

Daarnaast horen fossiele brandstoffen niet thuis in een duurzame woning. Installeer dus geen stookolie- of gasketel, maar kies voor een warmtepomp. Die verbruikt enkel elektriciteit. Dat is veel milieuvriendelijker, zeker wanneer je voor groene stroom kiest of zonnepanelen hebt.

Tip: met een geothermische warmtepomp kan je passief koelen. Deze koelmethode verbruikt slechts een fractie van de stroom van een actieve koeling (airco).

Groene energie

Over zonnepanelen gesproken; die zijn onmisbaar in een duurzame woning. Met een PV-installatie wek je zelf elektriciteit op en ben je zeker van 100% groene stroom. Combineer ze eventueel met een thuisbatterij om je zelfverbruik te vergroten en nog duurzamer te leven.

Isoleren en luchtdicht bouwen

Duurzame woningen hebben steeds een goede isolatieschil. Op deze manier voorkomt men warmteverliezen via het dak, de muren, het buitenschrijnwerk en de vloer. Hierdoor moet de cv-ketel of warmtepomp minder warmte produceren om de binnentemperatuur op peil te houden, wat goed is voor het milieu en je verwarmingskosten.

Naast de isolatie speelt de luchtdichtheid een rol. Via spleten en naden kan veel warmte ontsnappen. Luchtdicht bouwen is dus ook duurzaam bouwen.

Spaarzaam met water

Drinkwater is kostbaar. Spijtig genoeg wordt het vaak verspild. Installeer daarom een systeem van regenwaterrecuperatie. Door regenwater op te vangen en het te hergebruiken – bijvoorbeeld in de wasmachine, om toiletten door te spoelen of de tuin te besproeien – verbruik je minder drinkwater.

Duurzame bouwmaterialen

De gekozen bouwmaterialen dragen bij aan de duurzaamheid van het gebouw. Het winnen, verwerken en transporteren van bepaalde grondstoffen heeft een grote negatieve invloed op het milieu. Andere materialen zijn veel groener. Enkele voorbeelden:

  • FSC hout
  • Bamboe vloeren
  • Hennep, houtwol of kurk isolatie
  • Leempleister

Gerecycleerde bouwmaterialen, zoals een trapbekleding uit herwonnen hout of een gevel in recuperatiesteen, zijn niet alleen duurzamer, maar vaak ook goedkoper dan een nieuwe aankoop.

Circulair bouwen gaat nog een stapje verder

De termen duurzaam bouwen en circulair bouwen worden dikwijls door elkaar gebruikt. Toch is er een verschil.

Circulair bouwen gaat nog een stapje verder.

Circulariteit gaat uit van een wereld zonder afval, zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. Er wordt naar de hele levensduur van het bouwwerk gekeken. Niet alleen het gebruik van hernieuwbare grondstoffen, maar ook wat er met de woning gebeurt na de sloop. 

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal