geotherma logo

Gasketel vervangen door warmtepomp: een slim idee of niet?

gasketel vervangen door warmtepomp

Door de strengere energienormen en hogere gasprijzen overwegen steeds meer gezinnen de overstap naar een warmtepomp. Maar is dat een goed idee of niet?

In dit artikel ontdek je in welke situaties de vervanging van een gasketel door een warmtepomp interessant is. Daarnaast krijg je meer informatie over de verschillende soorten warmtepompinstallaties.

Voorwaarden om over te schakelen van gas/stookolie naar een warmtepomp

De conversie van je huidige verwarmingsinstallatie is interessant wanneer aan onderstaande voorwaarden is voldaan:

1. Systeemtemperatuur < 55 °C

De mogelijkheid om de systeemtemperatuur te beperken tot maximum 55 °C, zonder in te boeten aan comfort. Een warmtepomp haalt namelijk haar beste rendement in een lagetemperatuurverwarming.

2. Warmtevraag < 40.000 kWh gas of 4.000 l stookolie

Een retrofitting van verwarmingsinstallaties met een warmtepomp is pas echt interessant wanneer de jaarlijkse warmtevraag kleiner is dan 40.000 kWh gas of 4.000 liter stookolie. Indien nodig kan je de warmtevraag verkleinen door beter te isoleren.

Welke soort warmtepomp als vervanging van een cv-ketel?

Voldoet je woning aan deze voorwaarden? Dan heb je de keuze uit drie typen warmtepompinstallaties.

Concept #1: geothermie

Een bestaande woning uitrusten met een geothermische warmtepomp is niet altijd mogelijk. Er is namelijk voldoende plaats nodig in de tuin voor 3 tot 5 boringen met een tussenafstand van 7 meter. Bovendien moet de tuin toegankelijk zijn voor een rupsboormachine van 3×8 meter en 20 ton.

Lukt dat wel, dan biedt geothermie het hoogste rendement van alle warmtepompen. Je geniet van een energiezuinige verwarming en een perfecte temperatuur het hele jaar door.

Voor dit type warmtepomp geeft Fluvius momenteel een premie van €4.000. Die wordt verdubbeld indien er geen gasaansluiting mogelijk is in de straat.

Concept #2: volledige vervanging cv-ketel door lucht/water warmtepomp

De tweede optie bestaat uit een complete verwijdering van de huidige stookolie- of gasketel. We vervangen deze door een warmtepomp zoals de Thermia Athena. Die verwarmt de woning en produceert sanitair warm water.

Interesse in deze oplossing? Je ontvangt een premie van Fluvius van €2.250, of €4.500 indien er geen gasaansluiting mogelijk is.

Concept #3: hybride warmtepomp

Indien je verwarmingsketel nog relatief nieuw is, is een hybride warmtepomp een mooie oplossing. In dit systeem combineren we een cv-ketel met de Thermia Itec Eco. De warmtepomp zal vooral in de tussenseizoenen het werk van de cv-ketel volledig overnemen. Op ijskoude dagen werken ze samen in harmonie. Door het hogere rendement van de warmtepomp dalen je verwarmingskosten.

Ook voor deze oplossing geeft Fluvius een premie, die max. €1.500 bedraagt.

Wat is de beste oplossing voor mijn woning?

Moet je je gasketel vervangen door een geothermische warmtepomp, een lucht/water warmtepomp of een hybride systeem? De beste oplossing hangt af van verschillende factoren. Onze partner-installateurs helpen je graag om deze knoop door te hakken. Contacteer ons voor meer informatie.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal