geotherma logo

Modulerende warmtepompen worden nog interessanter door de nieuwe nettarieven

nieuwe nettarieven warmtepomp

Je hebt misschien al gehoord dat er vanaf 2022 nieuwe nettarieven van kracht zijn. Deze maatregel is interessant voor wie zijn woning verwarmt met een warmtepomp. En met een modulerende warmtepomp geniet je van een extra besparing.

Wat houden de nieuwe nettarieven in?

Het doel van de nieuwe nettarieven is om piekverbruiken duurder te maken. Wie op hetzelfde moment een inductiekookplaat, heteluchtoven, wasmachine en droogkast opzet, zal dat merken aan de elektriciteitsfactuur.

Vanaf 2020 geldt er namelijk een capaciteitstarief.

De distributienettarieven worden dan niet meer berekend op basis van het totale verbruik in kilowattuur (kWh), maar op het piekverbruik in kilowatt (kW).

Dit piekverbruik wordt gemeten door de digitale meter. Die kijkt iedere maand naar het kwartier waarin het hoogste vermogen van het net wordt gevraagd. Het gemiddelde van alle maandpieken bepaalt hoeveel je betaalt.

Impact op je energiefactuur

Filip Ysenbaert van De Tijd berekende het verschil tussen de huidige en nieuwe nettarieven voor diverse gezinssituaties.

JaarverbruikPiekverbruikHuidige nettarievenNettarieven vanaf 2022Verschil
Doorsnee gezin met kinderen3.500 kWh3,15 kW€381€329– €52 (-14%)
Doorsnee gezin zonder kinderen1.200 kWh3,15 kW€154€195+ €41 (+27%)
Gezin met zonnepanelen en terugdraaiende teller2.284 kWh3,15 kW€259€259/
Stroomvreter (warmtepomp + elektrische auto)14.000 kWh16 kW€1.532€1.420– €112 (-7%)
2e verblijf (grotendeels leeg doorheen het jaar)350 kWh2,5 kW€50€101+ €51 (102%)

Warmtepompen worden interessanter

Je zou verwachten dat grootverbruikers met een warmtepomp of elektrische auto nadelen ondervinden van de nieuwe nettarieven. Maar niets is minder waar. Zij komen eigenlijk als winnaar uit de bus.

Dat komt omdat ze vandaag al een hoog kilowattuurverbruik hebben. Ze worden dus extra zwaar belast via de nettarieven. Met het nieuwe capaciteitstarief betalen ze hoge netkosten, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de goedkopere kostprijs per kWh.

“Warmtepompen worden door het lagere kilowattuurtarief bewust aantrekkelijker gemaakt dan fossiele verwarming. De VREG geeft de consumenten een duwtje in de rug om werk te maken van de energietransitie en te investeren in de gewenste elektrificatie van hun verwarming.”

Filip Ysenbaert, auteur De Tijd

Koop een modulerende warmtepomp

Je bespaart nog meer met een modulerende warmtepompDie past haar vermogen aan op basis van de warmtebehoefte. Ze verbruikt nooit meer elektriciteit dan strikt noodzakelijk, waardoor energiepieken afvlakken.

Een klassieke on/off-warmtepomp kan dit niet. Die levert het volledig vermogen – of helemaal niets. Een modulerende warmtepomp zorgt dus voor een mooie besparing.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal