Boiler voor sanitair warm water
Een boiler is een voorraadvat van sanitair warm water. Er is altijd een zekere hoeveelheid warm water beschikbaar in het vat, ook op ogenblikken dat er geen kraan openstaat. Daarom is het goed geïsoleerd om warmteverliezen te beperken.
Warmte bufferen met een slimme warmtepomp
Omdat je een boilervat gebruikt, kan je sanitair warm water opwarmen op momenten dat er een overschot aan zonne-energie is.
Een slimme warmtepomp speelt hierop in door de stroom van je zonnepanelen efficiënt te benutten. Wanneer je zonnepanelen meer energie produceren dan je verbruikt, wordt deze gebruikt om het water in de boiler te verwarmen. Zo verlaag je het energieverbruik op momenten dat de zon niet schijnt en maak je optimaal gebruik van hernieuwbare energie.
Correcte dimensionering
Bij de installatie van een opslagvat voor sanitair warm water is een correcte dimensionering erg belangrijk. Uiteraard is het niet de bedoeling dat er een tekort is.
Om een optimaal comfort te garanderen moet de inhoud afgestemd worden op het aantal personen in de woning.
De formule om het beschikbare tapwater (op bijvoorbeeld 40°C) te berekenen is:


Voorbeeld: een boilervolume van 184 L aan een boilertemperatuur van 55°C, een koutwatertemperatuur van 8°C en een gewenste tapwatertemperatuur van 40°C:

Dus met deze omstandigheden kan je ongeveer 270 liter water van 40 °C tappen
Premium Thermia functies
TWS Technologie van Thermia warmtepompen in het algemeen en HGW technologie van de Thermia Atlas:
Het TWS-systeem werkt door gebruik te maken van een slimme aansturing van de compressor en circulatiepomp. Warmer water stijgt naar boven, terwijl kouder water naar beneden zakt. Door deze lagen effectief te beheren, kan de boiler altijd direct toegang bieden tot het heetste water, wat betekent dat je sneller warm water uit de kraan krijgt.
De HGW-technologie (Hot Gas Water) van de Thermia Atlas warmtepomp maakt het mogelijk om sanitair warm water te produceren terwijl de warmtepomp verwarmt. Dit gebeurt door restwarmte uit het verwarmingsproces slim te benutten, waardoor het water sneller en efficiënter opwarmt tot hoge temperaturen, zonder extra energieverbruik. Dit verhoogt het comfort en de efficiëntie van de warmtepomp.