geotherma logo

Radiatoren herbekijken voor lagere temperaturen

radiatoren warmtepomp
Bij lagetemperatuurverwarming leveren bestaande radiatoren minder vermogen. Daarom is het belangrijk om hun warmteafgifte te herbekijken om het gewenste comfort te garanderen.

Het vermogen van radiatoren

Het radiatorvermogen is afhankelijk van de temperatuur van het cv-water. Een radiator die op regime 75-65 (gemiddeld 70 °C) 2000W warmte levert, zal op een regime 50-40 (gemiddeld 45 °C) slechts 800W leveren. Dat is 40% van het vermogen op een hogere temperatuur.

Dit wil zeggen dat je radiator 2,5 keer groter moet zijn om hetzelfde vermogen af te geven bij lagetemperatuurverwarming.

Is dat een probleem? Nee, niet als de oorspronkelijke radiator overgedimensioneerd was. Of indien de installatie van een LTV-systeem gepaard gaat met een verbeterde isolatie.

Correctiefactor

Radiatoren leveren bij lagere watertemperaturen minder vermogen. Aan de hand van de correctiefactoren in onderstaande grafiek bereken je het verschil.

correctiefactor radiatoren

Voor radiatoren is regime 75/65/20 (aanvoer 75 °C, retour 65 °C en een ruimtetempratuur van 20 °C) de standaardwaarde. Voor andere temperaturen volg je de curve om de juiste correctiefactor te vinden.

Het vermogen van een radiator en de bijhorende correctiefactor (volgens NBN EN 442) vind je in de technische fiche van het geplaatste type radiator.

X-rad principe

In veel bestaande woningen wordt vaak een combinatie van vloerverwarming op het gelijkvloers en radiatoren op de verdieping gebruikt. Voor optimaal verwarmingscomfort is het belangrijk om met verschillende verwarmingsregimes te werken. Wanneer vloerverwarming en radiatoren op hetzelfde regime draaien, kan dit namelijk leiden tot comfortklachten. Daarom adviseren wij om beide systemen correct af te stemmen voor een aangename en efficiënte verwarming van uw woning.

In de meeste bestaande woningen worden de radiatoren op de verdieping weinig tot niet gebruikt. Daarom is het vaak niet nodig om een buffertank met twee pompgroepen te installeren om maximaal comfort te garanderen, zeker als enkel een badkamerradiator in gebruik is. Bovendien zorgt een buffertank op hoge temperaturen ervoor dat de vloerverwarming op het minder efficiënte temperatuurregime van de radiatoren werkt. Dit betekent dat de buffer steeds moet worden opgewarmd tot de hoogste vereiste temperatuur, wat het rendement van de vloerverwarmingsinstallatie negatief beïnvloedt.

Hoe lager de aanvoertemperatuur, hoe beter het rendement van de warmtepomp. Op basis van dit principe heeft GeoTherma het X-Rad-principe ontwikkeld.

Bij deze oplossing worden sporadisch gebruikte radiatoren energetisch gekoppeld aan het boilervolume via de boilerspiraal (gevuld met CV-water). Hierdoor kan de vloerverwarmingsinstallatie – de grootste energieverbruiker – rechtstreeks op lage temperatuur aan de warmtepomp worden gekoppeld, wat zorgt voor een maximaal rendement. Tegelijkertijd kunnen de sporadisch gebruikte radiatoren op hogere temperaturen worden gevoed, zonder dat dit het totale systeemrendement negatief beïnvloedt.

Let op: De juiste grootte van het boilervolume binnen het X-Rad-principe moet steeds afgestemd worden met je GeoTherma-partnerinstallateur en/of specialist, om te garanderen dat het sanitair comfort behouden blijft.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal