geotherma logo

Optimaliseer uw energieverbruik met Smart Price in Thermia Online

Energiebesparing is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Met de toevoeging van de Smart Price-service in Thermia Online wordt het nog eenvoudiger om uw energieverbruik te beheren en te verminderen.

Wat is Smart Price precies?
Deze aanvullende service in Thermia Online stelt u in staat om de verwarmings- en warmwaterproductie van uw warmtepomp aan te passen op basis van het uurtarief van de Belpex elektriciteitsbeurs. Op momenten dat de elektriciteitsprijs laag is, zal uw warmtepomp iets meer verwarmen, terwijl hij tijdens periodes van hoge prijzen iets minder zal verwarmen.

U kan de invloed van deze Smart Price wijzigen van 1 tot 5. Hoe hoger de ingestelde waarde hoe meer hij rekening houdt met de prijzen en minder met de algemene instellingen van de warmtepomp. Bij waarde 1 gaat de warmtepomp zijn instelling heel weinig aanpassen en comfort prioritair stellen. Bij waarde 5 is de energiekost de belangrijkste input en kan er mogelijks comfortvermindering worden vastgesteld. Afhankelijk van de installatie, situatie en wensen van de klant moet deze waarde worden ingesteld.

Voordat u de Smart Price activeert zijn er enkele zaken waarmee u rekening moet houden:

  1. Het is belangrijk dat de instellingen van uw warmtepomp en verwarmingssysteem correct zijn. De meeste thermostaten van uw vloerverwarming of radiatoren moeten bijvoorbeeld volledig open staan, zodat de warmte kan worden geaccumuleerd in het gebouw tijdens periodes van lagere elektriciteitsprijzen. Ook moeten de instellingen van de warmtepomp aangepast worden zodat de binnentemperatuur niet fluctueert op basis van de buitentemperatuur.
  2. Het is vereist dat u een dynamisch energietarief heeft. Dit is nog anders dan een variabel tarief waar de prijzen op langere termijn kunnen veranderen. Een Dynamisch tarief wilt zeggen dat de prijs van elektriciteit afhankelijk is van de prijzen op de Belpex energiemarkt. De prijzen worden de dag op voorhand vrijgegeven en u betaalt elk uur een ander tarief. Op deze prijswijziging speelt de Smart Price in om u een lagere totale energiekost te geven. Meer info hierover op https://www.vreg.be/nl/dynamische-energieprijzen
  3. Smart Price kan voor warm water ongeschikt zijn in bepaalde systemen en toepassingen en is in bepaalde soorten openbare gebouwen zelfs niet toegestaan, waar een bepaalde temperatuur in de warmwatertank vereist is. Dit komt omdat de temperatuur in tijden van hoge elektriciteitsprijzen meer dan normaal wordt verlaagd en ook hoger kan zijn dan normaal bij lage elektriciteitsprijzen. Ook als de anti-legionella functie voor warm water in de fabriek geactiveerd is (wat betekent dat de temperatuur ongeveer elke 7 dagen wordt verhoogd om schadelijke legionellagroei te voorkomen) raden we je af om de Smart Price functie voor warm water te gebruiken.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal