geotherma logo

Het Vlaams klimaatakkoord en warmtepompen

vlaams klimaatakkoord warmtepomp

Op 4 november 2021 bereikte de Vlaamse regering een akkoord over het nieuwe klimaatplan. Dit klimaatplan moet onze CO2-uitstoot met 40% laten dalen tegen 2030. Let wel op; dat is nog steeds onder de Europese ambitie van een 47% reductie.

Wat staat er in het nieuw Vlaams klimaatakkoord?

Om deze doelstelling te behalen, werden enkele nieuwe regels opgelegd op het vlak van mobiliteit, wonen, industrie en landbouw. Dit zijn de belangrijkste highlights (voor particulieren) in chronologische volgorde:

Vanaf 2023

  • Verplichte renovatie van woningen met een energielabel E of lager, tot deze het label D of beter behaalt.
  • Nieuwbouwwoningen moeten met een hybride warmtepomp verwarmd worden (half gas, half elektrisch).

Vanaf 2026

  • Geen aardgasaansluiting meer bij nieuwbouw.

Vanaf 2029

  • Alle nieuw verkochte wagens moeten een elektrische aandrijving hebben. Deze elektrificatie van het wagenpark is onderhevig aan bepaalde voorwaarden  (aantal laadpalen, prijzen elektrische auto’s…).

Warmtepompen worden de norm

Het Vlaams klimaatakkoord heeft een grote impact op de manier waarop we onze woningen verwarmen. Waar vandaag de dag nog gas- en stookolie ketels zijn toegelaten (1), is het vanaf 2023 verplicht om minstens een hybride systeem te hebben. Dat wil zeggen dat je je woning verwarmt met een combinatie van een cv-ketel en een lucht-water warmtepomp. Hiervoor komt een nieuwe financiële stimulans. De premie voor hybride warmtepompen wordt verhoogd van €800 naar €1.500 en voor lucht/water warmtepompen van €1.500 tot €2.250. 

(1) Vanaf 2022 is er een verbod op stookolie ketels. Waarschijnlijk komt er vanaf 2025 ook een verbod op gasketels in nieuwbouw.

Vanaf 2026 worden de regels nog strenger. Want dan krijgen nieuwbouwwoningen geen aardgasaansluiting meer. Je bent dus verplichting om elektrisch te verwarmen. Een warmtepomp is in dat geval de beste optie.

Ook op de renovatiemarkt zullen warmtepompen aan populariteit winnen. Het Vlaams klimaatplan zegt dat vanaf 2023 alle woningen een energielabel D of beter moeten halen. De installatie van een warmtepomp (in combinatie met de nodige isolatiewerken) is een van de beste manieren om het energielabel te verbeteren.

De Vlaamse Regering vraagt aan de VREG om een gunstig distributietarief voor warmtepompen in te voeren (via afzonderlijke teller) dat rekening houdt met de positieve rol van warmtepomp (bijvoorbeeld door de flexibiliteitsdienst die ze bieden aan het distributienet).

Welke warmtepompen passen in het Vlaams klimaatplan?

In principe passen alle soorten warmtepompen in het Vlaamse klimaatakkoord. Voor een hybride oplossing is een lucht-water warmtepomp bijvoorbeeld voldoende.

Toch raden wij aan om voor een geothermische warmtepomp te kiezen.

Waarom? Omdat die meer E-peil punten oplevert, waardoor bestaande woningen makkelijker het minimum energielabel halen. En door het hogere rendement ben je ook zonder aardgasaansluiting verzekerd van een warme woning, zelfs op de koudste winterdagen. Een bijkomend voordeel is de mogelijkheid tot passieve koeling.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal