geotherma logo

Alles wat je moet weten over een energieaudit voor je woning

energieaudit woning

Je wil energie besparen maar je weet niet waar te beginnen? Laat een energieaudit uitvoeren. Dankzij deze audit weet je welke energiebesparende maatregelen het meeste opleveren.

Wat is een energieaudit?

Een energieaudit (ook gekend als EAP audit) is een grondige analyse van de energieprestaties van een gebouw, met advies om het energieverbruik te verlagen. De audit kijkt onder andere naar de verwarming, warmwaterproductie, isolatie, ventilatie, enz.

Tijdens de energieaudit volgt men de Vlaamse Energie Advies Procedure (EAP). Dit beschrijft wat de auditor moet controleren en aan welke vormvereisten het adviesrapport moet voldoen.  

Een energieaudit mag je niet verwarren met de gratis energiescan van de Vlaamse overheid. Een energiescan kijkt naar kleine energiebesparende maatregelen, terwijl een energieaudit veel breder gaat.

Daarnaast is er nog een verschil met de EPC-keuring. Die is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Een energieaudit kan je op eender welk moment vrijblijvend aanvragen.

Is dit verplicht?

Nee, een energieaudit is niet verplicht. Je bent dus volledig vrij om dit onderzoek al dan niet te laten uitvoeren.

Waarom zou je dan een energieaudit bestellen? Simpel: het zal je op lange termijn geld opleveren. Wanneer je de aanbevelingen uitvoert, zal het gebouw minder energie verbruiken, waardoor je maandelijkse kosten dalen. Een energieaudit betaalt zichzelf dus terug – en meer!

Hoe gaat dit in zijn werk?

Wanneer je als particulier een energieaudit laat uitvoeren, ziet het stappenplan er als volgt uit:

  1. Voorbereiding: verzamel alle belangrijke informatie over je woning, zoals energiefacturen, bouwplannen, onderhoudsattest van de verwarming, enz.
  2. Audit: na analyse van de documenten wordt het gebouw door een EAP specialist onderzocht op verschillende punten.
  3. Rapport: de energiedeskundige verwerkt alles tot een rapport met aanbevelingen, inclusief een prognose van de situatie wanneer je de aanbevelingen volgt.

Het eindverslag bevat dus duidelijke actiepunten om je energieverbruik te verlagen. Dat kunnen tips zijn om de thermostaat te gebruiken, maar evengoed de raad om een oude gasketel te vervangen door een warmtepomp.

Wat kost een energieaudit?

Een energieaudit kost gemiddeld tussen 400 en 700 euro. Deze prijs varieert van auditbedrijf tot auditbedrijf, en hangt samen met de omvang van de woning. Vraag dus steeds een offerte op maat.

Goed om te weten: je krijgt een fiscaal attest om 40% van het factuurbedrag te recupereren via je belastingaangifte. Dat maakt een energieaudit nog interessanter.

Wordt een warmtepomp aanbevolen?

Heb je een energieaudit laten uitvoeren en raadt men de installatie van een warmtepomp aan? Vraag hier je offerte. Prijsaanvragen zijn steeds gratis en volledig vrijblijvend.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel nog vragen?
Onze specialisten zorgen graag voor het antwoord.

Selecteer je taal

Deze website gebruikt cookies en vergelijkbare tags of scripts om je surfervaring waar mogelijk te optimaliseren. Wil je meer informatie, lees dan ons privacybeleid.