Een warmtepomp werkt op elektriciteit uit het stopcontact. Voor grote verbruikers zoals een inductiekookplaat of een warmtepomp is het echter belangrijk om het soort elektrische aansluiting bij jou thuis correct in te schatten. In België zijn er namelijk drie soorten aansluitingen die de keuze van de warmtepomp beïnvloeden.
Maar wat is nu het verschil? En hoe herken je het type aansluiting in jouw woning? Dat kom je te weten in dit artikel.
Wat is een enkelfasige aansluiting?
Een enkelfasige of monofasige aansluiting heeft twee koperdraden voor de aansluiting met het elektriciteitsnet. Die hebben een 230 V wisselspanning met een maximumvermogen van 9,2 kVa.
Wat is een driefasige aansluiting?
Bij een driefasige aansluiting bestaat de verbinding uit drie of vier koperdraden. De spanning en het vermogen zijn afhankelijk van de opstelling:
- Driefase 3 x 230V: drie koperdraden met een wisselspanning van 230 V en een maximumvermogen van √3x 230V x A.
- Driefase 3 x 400V + N: vier koperdraden met een 230 V wisselspanning tussen elke draad en 400 V tussen elke fasedraad, met een maximumvermogen van 3 x 230 V x A.
Toepassingen
Een eenfasige aansluiting is geschikt voor de meeste woningen. Het vermogen is voldoende voor elektrische toestellen zoals een elektrische kookplaat, droogkast en wasmachine.
Sommige toestellen vragen echter een hoger vermogen. Denk bijvoorbeeld aan een professionele stoomoven of een laadpaal voor je elektrische auto (indien je hogere laadsnelheden wil dan bij een monofase aansluiting). In dit geval is een driefasige aansluiting een betere optie.
Monofase of driefase voor een warmtepomp?
Warmtepompen bestaan in verschillende uitvoeringen die juist moet gekozen worden in functie van het soort elektrische aansluiting bij jou thuis. Jouw installateur zal dit voor jou bekijken en met GeoTherma het juiste type bepalen. Bij het invullen van het formulier om een offerte aan te vragen, kan je het zelf invullen. Achterhalen welke aansluiting jij hebt, doe je als volgt:
Zo weet je welke aansluiting jij hebt
1) De elektriciteitsmeter
De meest eenvoudige manier om te herkennen welke aansluiting je hebt, is door een kijkje te nemen in je meterkast.
Staat er 230 V op je teller? Dan heb je een 1-fase aansluiting.
Staat er 3 x 230/400 V op je teller? Dan heb je een 3-fasige aansluiting.
2) Je energieleverancier
Sommige energieleveranciers vermelden het soort fase-aansluiting op de factuur. Neem ook eens een kijkje in het klantenportaal op hun website.
3) Hoofdschakelaar op de meterkast
Tenslotte kan je het aantal draden of het aantal polen op de hoofdschakelaar op de meterkast tellen. Twee draden duidt op een eenfase, drie of vier draden op een driefasige aansluiting.
Randgeval: 3x230V met een vier-polige automaat
In sommige gevallen is er op de meterkast een vierpolige automaat aanwezig (afbeelding helemaal rechts hierboven) terwijl de elektrische aansluiting tóch 3x230V is (en je dus een driepolige automaat zou verwachten). Wanneer de meterkast transparant is, kan je dit zien aan het aantal draden dat aangesloten is op de vierpolige automaat. Indien er slechts drie draden toekomen op de automaat, gaat het alsnog over een 3x230V aansluiting.
Indien er twijfel bestaat: best laten controleren door je installateur of een elektricien!
Aansluiting verzwaren
Het is mogelijk om over te stappen van een monofase naar een driefase aansluiting. Als je plannen hebt voor een elektrische wagen en andere grootverbruikers, is het nuttig om dit te overwegen. Weet wel dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Contacteer je netbeheerder of elektricien voor meer informatie.